Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Elkezdek recepteket posztolni, leginkább azért, mert a konyhában szinte mindig improvizálok, így aztán el is felejtem őket, pedig van köztük, amit szívesen megcsinálnék újra.

Ezt a halványan paellaszerű fogást pár napja rögtönöztem, miután kiderült, hogy a Globalizált Világ Hősszerelmesei (Lili - Moszkva + Áron - New York) mellett további 4 felnőtt és 4 gyerek jön vendégségbe a 2 + 2-es csapatunkhoz. A cucc igen bonyolultnak tűnik, de húsz perc aktív munkával összedobható, úgy, hogy a szakács közben iszogat és beszélget a vendégekkel. Nekem a sáskahad érkezésének hírére annyi időm maradt, hogy hazafelé menet beugorjak egy Corába, szinte minden hozzávaló onnan származik, kivéve a fűszereket.

Hozzávalók:

az alapléhez - pontyfej, pontygerinc, fokhagyma, hagyma, só

a szilárd részéhez - mustármag, feketehagymamag, szardellafilé, friss kurkumagyökér, fokhagyma, hagyma, paella fűszerkeverék, halszósz, kókusztej, fagyasztott tenger gyümölcsei, sárga tőkehal, zöldkagyló.


Először is feltettem az alaplevet, ami egy pontyfejből és a lefilézett gerincből állt, úgy 2 liter vízben, pár gerezd fokhagymával és egy fej durva kockára vágott vöröshagymával, no meg kevés sóval. Ezt vadul kell forralni, a legnagyobb lángon, amíg előkészítjük a többi
hozzávalót, és feltesszük a paellát. A vad forralás egyfelől látványos operettfőzésre ad
alkalmat, másfelől segít abban, hogy a fej csontos-porcos részeiből az ízek mellett
kioldódjon némi enyv. Harcsafejjel talán még jobb, de most csak pontyot  találtam. A
harcsafej azért is élvezetesebb, mert a lé leöntése után a szakács lemarcangolhatja magának a pofahúst, ami a hal messze legfinomabb része, különlegesen homogén, selymes szerkezetű, teljesen szálkátlan, hófehér álomdarab. Igazából mindig odaadom a gyerekeknek, úgy kell harcolni egy cafatért.

(Érdemes kipróbálni, hogy az ember lemetéli a pofahúst a nyers harcsafejről, megszórja durva tengeri sóval, rövid időre bepácolja kevés víz, citromlé, pár csepp szójaszósz, kicsivel több csepp teriyaki szósz, néhány szétszaggatott friss korianderlevél, és kevés barnacukor keverékébe, aztán kisüti kevés olajon.)

Ha a paellába friss tengeri halat vagy rákot tesz az ember, ezeknek a feje-farka-csontja-páncélja is mehet az alaplébe, csak javítanak a helyzeten.

Most jön a veleje.

A kis félmaréknyi mustármagot és az ugyanannyi, vagy picit több feketehagyma-magot addig pirítottam egy kis vasserpenyőben, míg a mustármag pattogni nem kezdett, majd megőröltem őket az új fűszerdarálóban. Utána a mixerben  összepürésítettem öt-hat gerezd fokhagymát, egy kis fej hagymát (ha lett volna salottám, azt teszek bele, de nem volt), jelentősebb adag szardellafilét az olajával együtt, egy meghámozott kurkumagyökeret, egy lendületes löket extraszűz olivaolajat és háromszor annyi thai halszószt. Belezúdítottam a friss pirított  fűszerőrleményt és azzal is összekutyultam. A legnagyobb lábosomban olivaolajat tüzesítettem, belekanalaztam a sűrű gezemicét, pár percig pirítottam, aztán beleöntöttem a négy bögre jázmin rizst, jól összekevertem és együtt is pirítottam kicsit. Amikor kitüzesedett a helyzet, hozzáöntöttem két kis kókusztejkonzervet (aránylag kevés kell bele, mert ezt az ételt nem a kókusztej dominálja) és hozzákevertem egy zacskó paella fűszerkeveréket. Ehhez a mennyiséghez elvileg több kéne, ha paellát főznénk, de mi nem azt főzünk. Most jött bele a kiolvasztott tenger gyümölcsei keverék, aztán óvatosan hozzámerőkanalaztam az alaplét, beledöfködtem a rizsbe egy tucat zöldkagylót, és békén hagytam. A tőkehal törékeny, így a filéből vágott darabokat félidőben raktam bele.

Akkor van kész, ha a rizs puha, a szaftja pedig kevesebb egy rizottóénál, de több egy napközis bácskai rizseshúsénál. Érdemes citromszeleteket tálalni mellé.

Azért pont fagyasztott tenger gyümölcseit és friss sárga tőkehalat használtam, mert éppen ezek voltak a boltban. Ideális esetben persze kizárólag friss tengeri állatokat használjunk, a többféle hal mellett garnélát, polipot, tintahalat és kagylókat, de ideális eset ritkán van. Ha van annyi pénzed, hogy a fagyasztott mellett egyféle friss tengeri állatot azért vegyél hozzá, akkor az aranydurbincsot javaslom. Ez a nevének megfelelően feltűnően ezüstszínű hal, lapított tojásformája és jellegzetesen magas homloka van. Azért érdemes rá szavazni, mert a feje és a gerince különösen finom ízt ad az alaplének, a húsa meg jól klappol a rizses szekcióba és a versenytársaihoz képest nem is olyan drága, egy kiló olyan 2700-3200 forint, árustól függően. A lényeg a rizs és a vízi állatok arányának eltalálása. A négy bögre rizzsel (ez amúgy hatalmas adag) pont arányos volt a durván másfél kiló tengeri lény.

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr19875393

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: egy tál étel 2009.01.14. 17:01:06

PajellaAzaz magyar paella. Szilytül. Finom lehet. Épp a hétvégén csináltam magyar chili con carnét. Ötlet: a világkonyha ismert ételei magyarul. Magyar szusi, magyar burger és így tovább.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

még nickem sincs 2009.01.14. 16:13:25

nagyon kreatív, grat. kérem ugyanakkor, h kerüljük a stahljudit-féle, "hozzámerőkanalazom" típusú erőlködést a szóismétlés elkerülésére. olyan jól írsz, szily (napközis bácskai rizseshús-hivatkozás nagy ütős pl.), nem kell neked ilyen.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.01.14. 16:17:46

Hát igen. Jó dolog a konyhában imprózni, ha az ember nem teljesen tehetségtelen és konyít valamit a főzéshez, még a sikerélmény is majdnem biztos. A jó szakács azonban ott kezdődik, amikor valaki 10 esetből 10-szer megcsinálja az adott kaját, ugyanúgy, kurva jól. Ez a mesteri fokozat, a művész ezen túl, amikor imprózik egy vadiúj kaját, és gömbölyű a világ.

szily 2009.01.14. 16:18:53

Esküszöm kerülni fogom a stahljuditosodást, ebben az esetben konkrétan merőkanalaztam, azért követtem el ilyen bűnt, de száradjon le a kezem, ha erre még egyszer utalást teszek.

eN 2009.01.14. 16:25:48

jol hangzik. foto nincs hozza? ;)

lobotómia 2009.01.14. 16:34:26

pont kéznél van ennek a cuccnak a valenciai formája: először is csirkéből van, kb 1 kg csirke hús kell 4-6 személyre + rizs 35 dkg, zöldborsó, fokesz, vöröshagyma, piros színű paprika+ zöldszínű + az alaplé csirkehúslevesből van. fűszerek: pirospaprika, sáfrány, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem, só, bors. Előnye: nem kell pattogtatni egyiket sem, csak főzés közben hozzáadagolgatni. Szóval a csirkét sózott formában megpirítjuk, ráhajítjuk a hagymát, a paprikákat (szeletelve) és a fokhagymát (zúzva), végül a pirospaprikát, majd mikor a vöröshagyma jól megfonnyadt leöntjük a húslevessel, amibe babérlevelet teszünk, meg kakukkfüvet + még sót és borsot. Főzzük 40 percig, akkor kihajigáljuk a babérlevelet és jöhet a rizs meg a borsó és a sáfrány. Ezt innentől kezdve nem kevergetjük, ugye, a rizs miatt, nehogy katyvasz legyen, mikor a rizs is megpuhult, a lé gözzé vált, kicsit pihenetetjük, mert túl sok volt neki a macera és csak utána tálaljuk megszórva petrezselyemmel, mintegy díszítve azt. Valenciában a tetejére dobálják a kagylót, homárt, rákokat, olajbogyót illetve még halat is, bár azt a rizzsel egyidőben érdemes - jó hogy szólnak - héjától(?) megtisztítva- héjas hal? Na mindegy. Jó étvágyat! Én rendszeresen kihagyom belőle a homárt a rákot és az olajbogyót, viszont teszek hozzá kukoricát, így nem annyira valenciai, mint inkább valami hibrid bácskai-mexikói, de egész ehető.

babsz 2009.01.14. 16:41:29

Nekem a gezemice is stahl-os, az az egész mondat kéremkapcsojjaki!
Hiányolom a sáfrányt azért nagyon. Ha már paella.

lobotómia 2009.01.14. 16:47:06

@szily: kérdés: kell a salamancai paella recept is? A hal héja ugye a nájlon zacsi, amiben a mélyhűteben úszik a hipermarketben? Vagy a bőrére gondolnak? A halnak van bőre? az nem pikkely? Én a halat is kihagyom.

lobotómia 2009.01.14. 16:49:59

@pafff: az enyémben bizony van sáfrány!

lobotómia 2009.01.14. 16:55:58

valamint praktikus, amennyiben tengertől mentes országban kell humanoidokat táplálni, ebbe gyerekek is tartoznak, akik köztudottan a polip evés hallatán is beduzzognak, viszont a sárga rizs elképesztő örömet tud okozni.

lobotómia 2009.01.14. 17:02:01

bezzeg hogy élvezik a tengeri sün megfosztását sünségétől, jobban, mint öt kiló szilvát kimagozni lekvár főzés céljából, pedig lekvár jó, sünölés rossz

lobotómia 2009.01.14. 17:04:00

polipot enni legalább olyan kellemetlen elfoglaltság, mint szilvát magozni

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.01.14. 17:09:34

de rohadt éhes voltam eddig is, mosmá' meg...

lobotómia 2009.01.14. 17:45:06

@G.d.Magister: kapásból van itt két recept is, egyik jobb mint a másik, mindkettő rizsen alapul, lehet rögvest tesztelni is, melyik "életképesebb" én szeretem a Silyét is, de olyan macerásnak tűnik, el se tudom képzelni, hogy mennyit kellene annak pihennie főzés után, mielőtt megszórnám petrezselyemmel és kagylóval és polippal.

szily 2009.01.14. 18:18:18

@pafff: A sáfrány nem maradt ki, a paella keverékben volt, ami Culinaris beszerzés, most teszteltem először és jól szerepelt. Erre kényes vagyok mert kicsit laktam Barcelonában és sok jót paelláztam. De a szép sárga színéhez - sajnos nem fotóztam, mert akkor még nem voltam kajablogger - a friss kurkumagyökér is jelentősen hozzájárult. (Megdöbbentő, mennyire más az íze, mint a száritott változatnak.)

szily 2009.01.14. 18:21:11

@lobotómia: Jól hangzik a valenciai, ki fogom próbálni, ha elmondod a salamancait, még boldogabb leszek.

lobotómia 2009.01.14. 18:56:56

@szily: szeretem ha boldog vagy, így tehát egy gyors recept a salamancaihoz, az arányokat rád bízom, ha muszáj persze kiírom pl: deka vagy mázsa. Na, kb. 1 kg csirke, 20 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 20 dkg paradicsom, olaj, SÁFRÁNY (az elmaradhatatlan), de lásd nem szőrös a szíven, lehet csombor is, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg marinírozott paradicsompaprika, só.
Minden úgy kezdődik mint a valenciainál, addig a pontig, ahol is szétvágott paprikák helyére szétnyomott paradicsomot hámozva teszünk bele. 40 percig fözzük ezt így, aztán mehet bele a rizs, értelemszerűen egyszer kavarni rajta, nulla stahljudit, utána mehet a só, sáfrány/csombor. Alaplé ez esetben víz. De, eközben sós vízben vagy kevés olajban meg kell párolni a zöldborsót, amit elegyítünk a zöldpaprikával. Így tulajdonképpen a zöldborsó mintegy körete lesz a rizses húsnak, de inkább szebbíti ezt a könnyen elkészíthető, felhasználó barát - ami nem elhanyagolható tényező -, főleg ha nagyüzemben fözöl odahaza + nem laksz tescó mellett + nincs tengered kéznél + nem tudsz halászni (te esetedben persze jórészt a pecázás lehet a komoly motiváció, hogy paella főzésre add a fejed, ez amolyan sejtelem a részemről, bocs ha mellélőttem). Amúgy szívesen megörvendeztetnélek a paellának még számtalanféle verziójával, de csak abban az esetben ha ezt külön követeled barátilag, nem akarnám meggyilkolni blogodat a riszeshús receptjeinek leírásaival. Felsorolásszerűen azért álljon itt még pár: Rodrigói, Baszkföldi, Cádizi, Sajtos, Tavaszi paella. Annyit amúgy szeretnék megjegyezni, ha valaki abban a hiedelmben él, mint én is sokáig, hogy a paella elengedhetelen alapkövetelménye a hal, akkor elárulom, hogy az összes általam ismert paellában csak a valenciaiban, a te általad ismertetettben kell lennie valami halnak vagy tengerből származó bárminek, az összes többi olyasmi amibe bacon vagy karfiol, vagy lángolt kolbász esetleg füstölt sonka, szélsőséges esetben véreshurka (pl.: baszkföldi) is megteszi. Ezt csak az előítéleteink rombolásának céljával fűztem hozzá közszolgálatilag.

ekkerjoz 2009.01.14. 19:05:59

Kicsit sok az íz, de biztosan finom lett.

(Tengeri jóságokhoz olajon fokhagymát pirítok, felöntöm fehérborral, ebbe kerül a polip, kagyló, tintahal, garnéla, végül a fésűskagyló, friss citrom. Szintén rizs jár mellé, de külön tálalva.)

eFi · http://fns.csokolade.hu 2009.01.14. 19:15:55

Jól hangzik nagyon. A pofahús pedig musthave minden önjáró szakácsnak.

szily 2009.01.14. 19:25:18

@eFi: Talán csak a csukahascsík hasonlítható hozzá. A gerincszálkasor alatti rész, vagyis lényegében a hasrész húsa, teljesen szálkamentes és egy árnyalattal zsírosabb a hal többi részeinél. Úgy 3 kilóstól értékelhető méretű és vastagságú.

soleeroo 2009.01.14. 20:27:06

rovid megjegyzes minden paella rajongonak:

ez gyakorlatilag egy maradekokbol osszedobalt moslek... nem akarom tovabb ragozni, gondolom mindenkinek megjelent mar a lelki szemei elott a napkozis menzak nagy aluminiumhordoinak tomege, amibe valogatasnelkul ontik bele az ebedbol visszamaradt cuccost.

hat akkor jo etvagyat!

ui: millio normalis etel van a mediterran konyhaban, amit valoban lehet etelnek nevezni... de teny, hogy a vilagutlevellel joizlest nem osztanak. segitsegul egy tipp az elobb emlitett milliobol: www.flickr.com-on keressetek ra a "datiles con beicon @ boqueria, flatiron"-ra

persze mindez csak szubjektiv velemeny, aki ezutan is kitart, annak tovabbi kellemes... khm... etkezest

nemjo 2009.01.14. 20:38:43

@szily: Hol láttál te már ekkora halat amióta a Lovasit nem viszed magaddal?
:-))

Krumplimalac 2009.01.14. 20:46:00

@soleeroo: Valóban szubjektív vélemény, bár talán kissé szűklátókörű(ez meg az én szubjektív véleményem). Ilyen alapon az összes egytálétel, illetve minden minimum 4-5 alapanyagból készülő étel belefér a "maradékokból összedobált moslék" kategóriába. A spanyol kollégáim gyakran készítenek paellát, ki nem hagynám.

Dike 2009.01.14. 21:06:28

A jázminrizs tényleg megerőszakolása a paellának :-))

"Rizs
Nyújtott kerek szemű, jó nedvszívóképességű, japán típusú rizs kell hozzá, olyan, amilyet a japán szusi vagy az olasz rizottó készítésére alkalmas (nishiki, arborio, carnaroli). A spanyolok leggyakrabban a senia és bahia fajtát használják hozzá, a legjobb és legdrágább az „arroz bomba”. Semmiképp ne használjunk paellához hosszú szeműt rizs fajtákat."

buvosszakacs.blog.hu/2008/12/06/paella_3#more807294

lobotómia 2009.01.14. 21:14:39

@soleeroo: ja, igaz, de nem mindegy hogy a moslékban mi milyen arányban található. Ezért van az, hogy mégse mosléknak nevezik. Lsd Brassói aprópecsenye vagy puncstorta. Ezeket sose rendelj magyar vendéglőkben! Paellát se, csak akkor egyél ilyesmit ha te dobálod bele azt a sok szart.

soleeroo 2009.01.14. 21:37:08

nincs harag, teny, hogy talan tul sarkos a velemenyem, de par dolgot mar probaltam a spanyol konyhabol... paella a "futottak meg" listara se fert fel.

bennem a hiba :-)

ekkerjoz 2009.01.14. 21:41:41

@soleeroo:
Nincsen igaza, a paella nagyjából olyan változatos étel, mint nálunk a lecsó, nincs rá egységes recept, ahány ház, annyiféle. A spanyolok is ezerképpen készítik a paellát, minél messzebb laknak a tengertől, annál kevesebb a hal és több benne a nyúl, vagy csirke.

lobotómia 2009.01.14. 22:17:26

@ekkerjoz: ezzel maximálisan egyet értek. ahogy fentebb írtam, szélsőséges esetekben még a véreshurka is elfogadott. Erre főleg a baszkok hajlamosak.

szily 2009.01.15. 01:34:41

@Dike: Mielőtt végképp felháborodnak a paellafanok és -gyűlölők, jelezném, hogy a poszt elején is leírtam, miszerint ez_nem_paella. Ez egy saját kreáció, ami csak annyiban hasonlít az egyik fajta paellára, hogy van benne sok rizs meg sok vegyes tengeri cucc, minden másban különbözik. Például az elkészítési módjában és a hozzávalók háromnegyedében. Mondjuk azt, hogy a külalakja messziről nézve eléggé paellaszerű, de ez minden.

szily 2009.01.15. 01:36:16

@nemjo: Azért a Lovasi óta fogtam több 3 kilósnál nagyobb halat, csukát pont nem. Mondjuk - sajnos - keveset csukáztam és - szerencsére - sokat süllőztem helyette.
süti beállítások módosítása