Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezennel pályázatot írok ki a blog olvasói-kommentelői között. A feladat megfejteni, mit is akar mondani Eötvös Pál egykori Népszabadság-főszerkesztő, MÚOSZ-elnök az Országos Sajtószolgálaton keresztül publikált kiáltványában. Talán azt, hogy úgyse lehet mit csinálni, de az újságírók azért lépjenek be a szakszervezetbe? Vagy valami egészen mást? Összefügg-e ez azzal, hogy, idézem egy mási közleményből, "Hagyó Miklós városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettes a névadó szülője a Víz Világnapján született tevecsikónak: Juboréknak"? Segítsetek megfejteni!

Az elnök aktív főszerkesztő korában sem volt a klaviatúra Paganinije, mostanra azonban teljesen megfertőzte a kínaikommunistapártközpontibizottság-stílus. Olyan mondatokkal melegít, mint "A válságkezelésként gyakorta elhangzó munkahely-megőrzési törekvések a média esetében is értelmezendők." Aztán egy "áthidaló segédmegoldáson" keresztül továbblendülünk a "demokrácia infrastruktúrájának" bádogtetejére, onnan a "szolidarizáló magatartás erényére", hogy a "Bizonyos jogos követelésük érvényesítésének elhalasztásánál" félholtan zuhanjunk a billentyűzetre.

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy mit akart mondani Pál. Íme a rejtvény:

OS - A MÚOSZ Elnökségének közleménye a válság médiát sújtó hatásairól

    Budapest, 2009. március 27., péntek (OS) -  Míg a magyarországi médiaiparban a gazdasági válság első hatásait érzékeljük (elbocsátások, oldal-számcsökkentések, ki nem fizetett járandóságokról érkező gyakoribb panaszok), az Európából és az USA-ból érkező hírek egyre fenyegetőbben mutatják, hogy a szórványos jelenségek a hazai médiát is veszélyeztető súlyosabb következmények előjelei.
    A médiát működtető hirdetési üzletág az egyik leginkább konjunktúra-érzékeny piaci szegmens: a médiában dolgozó menedzserek 10-25 százalékos visszaesésről beszélnek. A lappiacot közvetlenül fenyegeti a vásárlóerő csökkenése. A forint gyengülése a papírárak - hamarosan elkerülhetetlen - drasztikus emelkedésén keresztül növeli a nyomtatott sajtó költségeit.
    Az újságírókat, de a médiában dolgozókat általában is több évtizede nem tapasztalt létbizonytalanság fenyegeti. Tömeges elbocsátások, lapmegszűnések prognosztizálhatók. A hatás kiterjed az elektronikus médiára, a kis- és a nagyvállalkozásokra, beleértve a Magyarországon működő multinacionális médiacégeket is.
    A következményeket kivédeni nem, esetleg csökkenteni lehet. A válságkezelésként gyakorta elhangzó munkahely-megőrzési törekvések a média esetében is értelmezendők. Abból a szempontból is, hogy itt is nehezebb egy majdani új brand, minőség létrehozása, mint a jelenlegiek átalakítása, át-mentése. A költségkímélő alternatív foglalkoztatási formák áthidaló segédmegoldásként ebben az ágazatban is lehetségesek, tehát ajánlatosak. A külföldi székhelyű nagy médiavállalkozásoknak, vállalkozóknak számon kell tartaniuk, hogy magyarországi médiabefektetésükkel nem egyszerűen áru, hanem különleges áru előállítására vállalkoztak: a média a nemzeti kultúra és a demokrácia infrastruktúrájának része is. Ezeket döntéseiknél most tekintetbe kell venniük.
    A válság terhein a munkáltatóknak és a munkavállalóknak osztozniuk kell. A MÚOSZ Elnöksége ugyanakkor felhívja a médiában dolgozók figyelmét a szolidarizáló magatartás erényére és szükségességére. Bizonyos jogos követelésük érvényesítésének elhalasztására. Aktuális béremelésüktől és egyéb plusz járandóságaiktól esetleg eltekintve segíthetik kollegáik munkahelyének megőrzését.
    Ahol van ilyen, ott a munkavállalók magas fokú szervezettsége megszenvedett tapasztalatok hosszú idő alatt létrejött eredménye. Magyarországon e tapasztalatok hiányoznak, a szervezettség még olyan, a közéletben járatos értelmiségi szakmában is, mint az újságírás rendkívül kezdetleges, alacsony színvonalú. A szervezettség nem ad védelmet, de segít a lehetséges védelem határait tágítani. A szervezkedési rutin és készség hiánya, a polarizálódás, a politikai, a szakmai, a generációs és más viruló ellentétek növelik az anyagi, az egzisztenciális és a szellemi kiszolgáltatottságot.
    A MÚOSZ Elnöksége ezúton szólítja fel a kollégákat a létező, több tucat szakmai szervezet, a szakszervezetek és az érdekvédelmi szervezetek - bármilyen beállítódásúak, profilúak legyenek is azok - támogatására, akár újak létrehozására, a szakma önvédelmi képességének javítására. 2009. március 27. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr1001029532

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árokásó Top100 2009.03.27. 16:50:34

Eötvös PálMásodvonalbeli árokásó, sokszoros bajnokcsapat brigádvezetője, jelenleg a szakszövetség Sóhivatalának elnöke. A kubikosok Minarik Edéje.Ars poetica:  „Vannak, akik ásnak. Mások ásatnak.” (ismeretlen kubikos a XX. századból) A…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.03.27. 16:57:12

Pedig ez egyértelmű. Arról beszél, hogy "Míg a [...] javítására." Mit nem lehet ezen érteni?

(Burkoltan arra céloz, hogy legyen jó sok szakszervezet, amiken keresztül szükség esetén jó sok embert ki lehet vezényelni az utcára.)

Én csak azt nem értem, hogy az miért jó nekik, hogy az újságírók sztrájkolnak. Paradox mód nem lesz aki a közvéleményt tájékoztassa a fejleményekről.

Flea 2009.03.27. 17:02:54

Világ Proletárjai Egyesüljetek!

W Joe 2009.03.27. 17:09:16

"a szakma önvédelmi képességének javítására" Egyértelmű, hogy valami karate tanfolyamról van szó.

Cook kapitány 2009.03.27. 17:10:49

1. "A külföldi székhelyű nagy médiavállalkozásoknak, vállalkozóknak számon kell tartaniuk, hogy magyarországi médiabefektetésükkel nem egyszerűen áru, hanem különleges áru előállítására vállalkoztak: a média a nemzeti kultúra és a demokrácia infrastruktúrájának része is. Ezeket döntéseiknél most tekintetbe kell venniük."

2. "A MÚOSZ Elnöksége ezúton szólítja fel a kollégákat [...] a szakma önvédelmi képességének javítására"


Vagyis: Külföldi tulajdonosok, adjatok pénzt különben sztrájkolunk.

El Curros 2009.03.27. 17:13:04

Elkapta a "vírust" Pufajkás Gyuszitól...

Gregor Elmarsson 2009.03.27. 17:16:58

Eötvös Pál életében először szembesült a problémával: lehet akkora szar Magyarországon, hogy még a "balliberális" újságírókat is egzisztenciális problémák fenyegethetik.

Pontosabban már nem is csak fenyegethetik, elég ha megnézzük az összezsugorodott, egyre hirdetésmentesebbé váló hvg-t...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.27. 17:22:00

A google translate a következő fordítást dobta ki:

"jajjajjaj, most micsinájjunk, tejószagúmálnabokor, hát mi lesz most velünk, jajajajajajajajajajaj, nincspénznincspénznincspénz, ajjajjajjjjaaajj, holvanilyenkor egysirató kórus, amikor tényleg kellene, jajjajajjajjaaaaaajjjj...."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.03.27. 17:27:55

Röviden: Jön a Zorbán, össze kell fogni, mert ki leszünk baszva.

on the other hand 2009.03.27. 17:29:18

"kedves újságírók érjétek be kevesebbel, de azért kedves tulajdonosok, ti is érjétek be kevesebbel, mert tüntetni fogunk. amúgy meg lehessen már végre újra evázni."

(Utóbbira ez: "A költségkímélő alternatív foglalkoztatási formák áthidaló segédmegoldásként ebben az ágazatban is lehetségesek, tehát ajánlatosak.")

Idet 2009.03.27. 17:31:37

Világos: Segítséééég! A Pravdát akarom és az SzKP Központi Bizottságáááát!

Idet 2009.03.27. 17:38:08

Bocs, kihagytam: És a Blaha Lujza téri Népszabi székházat építsétek visszaaa! A rendszerrel együüüüütt!

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2009.03.27. 17:38:14

Lackó, neked azt üzeni, hogy mondj le a fizetésed egy részéről, nehogy kirúgják ÚP-t. Egyúttal felszólít, hogy lépjél bele valamibe.

A multi médiumokat azzal fenyegeti, hogy felvonulásveszély lesz, ha kirúgják ÚP-t vagy csökkentik az Index példányszámát, mert az nemzeti érték (LOL, nekem különösen a napi 2-3 villantós cikketek tetszik. Amióta ez a trend dívik, nem kell költenem Tutti Frutti Praty-ra. Lehetne egy olyan rovat, ahol a női politikai elitről is lerántjátok a leplet?)

markoferko 2009.03.27. 17:50:22

udapest, 2009. 27. Március Jó péntek (OS) - Miközben a média szektor Magyarországon, a gazdasági válság hatása az első mintát (elbocsátás számcsökkentések oldal, nem gyakori járandóságokról panasz), Európában és az USA közötti fenyegetőbben új jelenségek azt mutatják, hogy az elszigetelt, hogy a nemzeti média a fenyegető súlyos következményekkel karakter.
A Media Manager a reklám az egyik legfontosabb rövid távú szegmens menedzser, a média beszélünk 10-25 százalék. A lappiacot közvetlenül veszélybe csökkent a vásárlóerő. A forint gyengülése a papír - nélkülözhetetlen nemsokára - az erőteljes növekedés a költségek a nyomtatott médiában.
Újságírók, a média általában, hanem több kockázati bizonytalanságot nem látott évtizedekben. Tömeges elbocsátások lapmegszűnések tervezik. Ez a hatás is érvényesül, hogy az elektronikus média, a kis és a nagy cégek, köztük a multinacionális cégek Magyarországon működő és médiacégeket.
A következmények kivédeni nem lehet csökkenteni. Erőfeszítéseket megőrzésére válságkezelésként gyakran mondta, hogy a munka, a média is lehet értelmezni. Abból a szempontból, hogy nehéz egy új márka jövőbeni létrehozása, a minőség, hogy a jelenleg rendelkezésre álló módszerek, a feldolgozó a szabadság. A költségek az egyéb formái segédmegoldásként hiányosságok ezen a területen is igen kívánatos. A nagy médiavállalkozásoknak alapuló külföldön, a vállalkozónak kell a kapcsolatot a magyar médiabefektetésükkel nem csak az áruk, hanem az áruk előállítása során, a nemzeti kultúra és a média egy részét az infrastruktúra a demokrácia. Ezeket a döntéseket kell most.
A terhelést a válság, a munkaadók és a munkavállalók részesedését. A MÚOSZ irodai dolgozók, de felhívja a figyelmet a média az erények és a szükséges szolidarizáló. Néhány a kérelem jogos követeléseket. Hírek és egyéb béremelésüktől több járandóságaiktól segítségével kollégák, kivéve a megőrzése.
Amennyiben nem létezik, a munkavállalók a nagy megszenvedett szervezet egy hosszabb időszakra. Magyarországon, anélkül, hogy ezek a tapasztalatok, a szervezet szellemi szakma ismert, mint az újságírás, nagyon eredeti, rossz minőségű volt. A szervezet nem nyújt védelmet, de segít megérteni a határokat tágítani lehetséges. A rutin és az ismeretek hiánya, a polarizálódást a politikai, szakmai, és a virágzás konfliktus által növekszik a pénzügyi erőforrások, a szellemi és egzisztenciális kiszolgáltatottság.
Az Elnökség kéri a MÚOSZ kollégák, több tucat szakmai szövetségek, szakszervezetek és szervezetek, amelyek - minden beállítódásúak ismertségének májusában -, hogy támogatják az új, a szakma, hogy javítsa a képességét, hogy önvédelem. 2009. 27. Március Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke

Sloane (törölt) 2009.03.27. 18:20:58

Fordítás:
Kevés a tag ergo kevés a lóvénk. Lépj be hozzánk, több tagíj, több lóvénk lesz.
Másik olvasat: kevés a pénz, még több pénzt nekünk, akár államit is.

geistwald · http://geistwald.blog.hu/ 2009.03.27. 18:30:06

@Sloane: épp ugyanezt kezdtem volna begépelni.

experiment 626 2009.03.27. 18:34:21

Csak nekem tűnik a helyzet alapvető félreértésének, hogy egy külföldi tulajdonosnál próbál meg arra hatni, mennyire fontos az általa birtokolt vállalkozás, mint a sajtó része a magyar kultúra és demokrácia fenntartásában?? Vagy ez csak a szósz, és a lényeg a második, médiamunkásoknak szóló fele: "gyerekek, ne egymást kezdjétek marni, ha élesedik a helyzet, inkább gyertek, basztassuk a tulajokat, meg aki adhat pénzt szervezetten!"

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.03.27. 18:53:58

Mit jelent?
Egyrészt: Sorokat rendezz, jobbról zárj, igazodj!
Másrészt: ne legyél kiváltságaihoz és jogaihoz ragaszkodó, telhetetlen kapzsi(dó :-)), mert könnyen az utcán találhatod magad.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.27. 19:05:09

A tételmondat a következő:
"A külföldi székhelyű nagy médiavállalkozásoknak, vállalkozóknak számon kell tartaniuk, hogy magyarországi médiabefektetésükkel nem egyszerűen áru, hanem különleges áru előállítására vállalkoztak: a média a nemzeti kultúra és a demokrácia infrastruktúrájának része is."
Vannak tehát az áruk és a különkeges áruk. Közönséges áru például a hamburger, vagy a papírzsepi. Különleges áruból azonban a médián kívül csak egy van. A golyóstoll. Megfelel ugyanis mindkét kritériumnak: nemzeti kultúránk része, hiszen magyar találmány, és a demokrácia infrastruktúrájának is része, hiszen golyóstoll segítségével adjuk le szavazatunkat a szavazófülkében. Remélem ezzel a kiegészítésemmel már érthető a közlemény.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.03.27. 19:07:16

A beszarásról beszél!

Arról, h orbángeci alatt nem lesz állami hirdetés, zárni kell a sorokat, ha túl akarjuk élni, elvtársak.

Arról szól, h már ő is érzi, nincs tovább, az állami csecset nem lehet majd fejni, most már csak az segít, ha összefogunk, és

gyerünk, kezdődjön a nap, tegyük a dolgunkat, mert megszorítás jön, és nemcsak azokra, akikre kívántuk, de bizony ránk is...

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.03.27. 19:12:27

Azt nem tudom, de az üzenete, az, hogy te jó isten, menekülni. Ha ez az újságírás, akkor akár analfabétába is menjünk le, és inkább hülyéskedjünk youtubos videók összevagdosásával.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.27. 19:15:17

Legyen még pár MUOSZ, vagy ilyesmik.

szurkekardigan 2009.03.27. 19:47:54

Hasonlóan értelmes mondatokhoz újrakötöttük a szürke kardigánt:
szurkekardigan.blog.hu

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.03.27. 19:50:20

Újság olcsón eladó!
Ugyanitt főszerkesztő-szerkesztő-tudósító stb. kerestetik!
Előny: a magyar ábécé minél jobb ismerete,alacsony bérigény!(szükség esetén kínai,vietnami stb. diplomákat honosítunk)
Teller Ede életrajzának ismeret előny.
----------------------------------------
Lehet,hogy SZÉLES befolyás fenyeget?
Nem kell félni,nem fog fájni! - jeligére.
Ajánlott olvasmány:
"Válságkalauz" (kék füzete)-
"Munka:esélyek,lehetőségek"
-------------------------------------
Hirtelen ez a két megoldás jut eszembe,az első és második helyezettnek járó díjat felajánlom "Féldecis Rezsim" első nevének fejlesztésére.

Fogyasztóvédő 2009.03.27. 19:51:52

Nekem erről is csak ez a 20 elb.....ot év jut eszembe.Fidesz sem ell, mert zsír IQ NUQ társaság.Van itt már nyerő team:
"Nincs karikás ostorom, nem vagyok betyár, és nem hordok bő gatyát. A világ egyik legszebb, és legnehezebb nyelvét beszélem, s rajtam kívül még több millióan értik hogy mire gondolok, amikor azt mondom, MDF privatizáció, BOKROS csomag, Öszödi beszéd, Sárazsadány, Kaja Imbrahim. A hírnevem megelőz, ha külföldre megyek, s szinte már örülök, ha a turisták összekeverik Bukarestet Budapesttel. Megvetéssel gondolok a Mónika Show-ra, a korrupt politikusokra, a sokat kereső és keveset dolgozó hivatalnoki rétegre, a mérhetetlenül nagy bürokráciára és városom egész képviselő-testületére. Nem szeretem a parlamenti közvetítést, a sárga Combinót, a négyes metrót, a szegfűt és az ibolyát és már a narancsot sem. Itt élek Európa szívében, mégis azt mondják, el lehet innen menni. Bürokráciában mi vagyunk a császárok, és igenis nálunk vannak Európa legnagyobb adóterhei. MAGYARORSZÁG, én most lelépek vagy legközelebb már a Vállalkozók Szövetségére szavazok."
www.vallalkozokszovetsege.com ADD TOVÁBB!

D\'artagnan 2009.03.27. 20:35:32

A szöveg jelentése:
Jó volna, ha a munkások nem vennének fel a munkájukért magasabb honoráriumot, gondolván a többi szegény munkavállalóra.

Ezt Eötvös Pálnak magán kellene kezdeni, mert ilyen lózungokat gyártani mindeki tud. Ez a lotyaszájúság. Posztszocialista maradvány...

cool-trane 2009.03.27. 21:18:28

Nem az a kérdés, hogy mit mond, hanem ahogy mondja. Olyan, mintha valaki egy Rigó utcai középfokúval fordította volna magyarra. Döcögős és értelmezhetetlen.

Rwindx 2009.03.27. 21:34:54

Kit érdekel mint mond egy őskommunista.
süti beállítások módosítása