Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Húsvétra megint szereztem egy frissen vágott fél bárányt Bugyi környékéről, Bodolai doktor, az egyetlen igazi magyar gonzó újságíró révén. A korábbi években jellemzően a báránylét utolsó hónapjaiban lévő, megnyúzott komondor méretű állatok érkeztek, a mostani viszont eggyel kisebb méretű volt, a fejetlen, kizsigerelt, megtisztított bárány úgy 7 kiló körül lehetett.

Húsvét hétfőn 12 mindenre elszánt felnőtt és 5 gyerek gyűlt össze a Dunakanyarban, hogy végezzen vele. Annyi volt az előzetes terv, hogy a nyakából és az oldalából valami leves típusút csinálok, a gerincet és a combokat pedig egyben sütöm meg. Aztán olyan jót találtam ki levesnek, hogy a kisebbik, első combot is átirányítottam a bográcsba. Egy dolog, hogy csorgott a nyálam a kitalálása közben, de fogalmam sem volt, milyen lesz élőben. Nem akarom lelőni a poént, de jobb volt, mintha Cser-Palkovics András szolgálta volna fel az ebédet egyszál csipkés köténykében.

Az inspiráció az egyik családtag Nyúltól kapott receptkönyvéből jött, de az eredetit alaposan átalakítottam.

A bárány nyakáról és első combjáról levagdostam a húst és az aprónál jóval nagyobb, de a fine dining maffia által erőtetett tenyérnyinél jóval kisebb darabokra vágtam. A bárány oldala csupa borda, kevés hússal, de ez a rész baromi jó ízt ad minden levesnek, úgyhogy a bordákat is beleraktam. A hús levagdosása örömteli, de elég hosszú folyamat, ezért a Rugalmas Alaplétaktikát alkalmaztam, amit minden levesfőző életét boldogabbá teszi. A szeletelés elején feltettem legerősebb lángra egy nagy fazekat tele vízzel, és amint letisztítottam egy csontot, vagy levágtam egy faggyús-zsíros-kötőszövetes cafrangot, beledobtam a zuborgó vízbe. A bő félórás nyesekedés végére volt több liter illatos, finom bárányalaplevem, illetve saccra erős két kiló leveshúsom.

A zuhogó eső ellenére egy napozóernyővel védett bográcsban főztem meg a cuccot, ami határozottan jót tett neki. Indításnak jó adag vajat olvasztottam, abban kezdtem kavarva pirítgatni a húst, amihez pár perc után hozzáöntöttem a négy fej kockára vágott hagymát és a pár kis gerezd fokhagymát. Meghökkentő mennyiégű levet ereszt a zsenge bárány, és már ebben a fázisban szívfájdítóan jó illata van.

Mivel gyorsan kellett bevásárolnom, és csak elég szintetikus külsejű, kőkemény paradicsomot tudtam venni, ezért előbb beleöntöttem egy 4 decis üveg jó minőségű olasz paradicsomzúzalékot, utána jött csak a majdnem másfél kilónyi, forró vízben meghámozott, nagy darabokra vágott paradicsom. Majd a kompozíció másik alapvető összetevő,je, a fél kiló beáztatott lencse. Fűszernek tettem bele három kiskanál tolnai paprikát, kábé tíz egész szekfűszeget, öt babérlevelet, egy evőkanál egész borsot, pár szem szekfűborsot, egy nagy darab, lemezekre vágott galanga gyökeret és egy kis zöldfűszercsokrot, amit a kertben talált kakukkfűből, tárkonyból és ból kötöttem. Aztán az egészen felöntöttem a bárányalaplével.

A tálaláshoz kifőztem két zacskó hosszúkás olasz csavart tésztát, és arra mertem a szokásosnál sűrűbb levest. A végeredmény egy egytálételszerű csodaizé. Hülyén hat, ha pont én kaserolom, de tényleg jól sikerült, és aránylag könnyen reprodukálható.

Ja, a galanga mostanában a kedvenc fűszerem: külsőre gyömbérre emlékeztet, de nem csípős, hanem egyszerre lágy és heves boldogságíze van. Ázsiai fűszer, de az étel egyáltalán nem lesz tőle "ázsiais", ellentében mondjuk a line levéllel vagy a thai citromfűvel, hanem meghatározhatatlanul finom.

Most elpilledtem, ha visszatér az erőm, a második részben megírom, milyen volt kenyérben sült báránygeric és comb.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr981899413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konyvelomo 2010.04.07. 00:32:00

Pályát tévesztettél, gasztroblogot (is) kellene írnod. Erős konkurenciát kapna a malackaraj :D

Én meg a hétvégére beszerzek egy bárányt, meg egy Dunakanyart...

Szeptim 2010.04.07. 00:59:58

"A zuhogó eső ellenére egy napozóernyővel védett bográcsban főztem meg a cuccot"

ezt megnéztem volna :D

Szeptim 2010.04.07. 01:02:46

Úristen ez a Cser-Palkovics az ultimate nyunyesz

Krumplicukor1987 2010.04.07. 06:26:07

"..külsőre gyömbérre emlékeztet, de nem csípős.."
Miért, a gyömbér csípős? Ez nekem új :)

Szendvics János 2010.04.07. 08:37:05

Ajánlom a kedves szerző figyelmébe a mairitsa levest. Görög báránybelsőségleves: a nagyböjt végén eszik, rendberakja a gyomrot a nagy zabálások előtt. Enyhén savanyított és isszonyat finom.

Csak találomra rágúgliztam egy receptre : greekfood.about.com/od/soupsstews/r/mayieritsa1.htm

Kravver 2010.04.07. 08:47:52

Yumm.

"tárkonyból és ból kötöttem" - ez a titkos összetevő? nehogy utánozni lehessen?

szily 2010.04.07. 09:17:32

@dávidzoli: Az a comb, amelyik a hátsó előtt helyezkedik el. Vagy közelítsük meg onnan a dolgot, hogy egy bárány négylábú állat és a négy lába nem egyforma: a hátsó combjai vastagabbak sokkal.

szily 2010.04.07. 09:20:39

@Krumplicukor1987: Ha új, akkor, javaslom, kóstolj meg egy gyömbért, és meg fogsz döbbenni.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.04.07. 09:53:09

Egyértelműen tehetséges szakács vagy, csak egy kis lökés kellene, hogy a legnagyobb séfek közé kerülj. Ha nem bánod, lökdöslek pár ötlettel:

leveltar.blog.hu/2010/04/02/hogyan_legyen_michelin_csillagod_kilencvenhet

dávidzoli 2010.04.07. 09:59:20

@szily: Vagyis az első láb, ami nem comb. Tudtam ám mire gondolsz, csak kekec vagyok, a kaját pedig ki fogom próbálni, mert nagyon jól hangzik.
Üdv.

2010.04.07. 11:11:55

A bárányhús nagyon finom, és egyre inkább terjed _a jónép körében is_, amit csak üdvözölni lehet. A probléma az, hogy a legtöbben úgy készítik, mintha disznó lenne, pedig éppen ez az, amit egyszerűen tilos. Én bárányt vagy: 1.) oregánóval, feketeborssal, kevés gyömbérrel, száraz fehérborral, apróra vágott TV paprikával ízesítem, vagy: 2.) kakukkfűvel, zöldborssal, borókabogyóval, kevés szerecsendióval és félszáraz vörössel.

dávidzoli 2010.04.07. 11:20:23

@ReignOfdark: Én is ismerek a jászságban valakit, aki a birkapörkölthöz is használ kakukkfüvet, kipróbálta, jó hozzá. Megkóstoltam, tényleg jó. Vörösbort viszont nem hajlamos beletenni, pedig lehet, hogy ütne.

2010.04.07. 11:38:39

Nekem egy falusi barátnőm apja hobbiból bárányokat tart, a barátnő meg petrezselymes-mustáros-szerecsendiós szósszal készíti belőle az ebédet. Azt is ki kéne próbálni egyszer.

dávidzoli 2010.04.07. 12:01:07

Gyűlik alattam a nyáltócsa, eszem egy húsvétisonkás szenyát lassan.

tesztmacska 2010.04.07. 12:01:23

@ReignOfdark: A barátnőt én is szívesen kipróbálnám...

2010.04.07. 12:04:50

@Viziparaszt: Házasodni akarsz nagyfiú? Amíg egy nő jobban tud főzni mint dugni, addig barátnő.

.lll. 2010.04.07. 13:35:54

Remélem egy fél disznót is vittetek magatokkal,mert 17 embernek csak kóstoló lett volna:D

Ajánlom a bárányosok figyelmébe a báránypástétomot és a tárkonyos bárányfejlevest.

szily 2010.04.07. 13:36:07

@dávidzoli: Én nem vagyok kekec, de azt tényleg első combnak hívják.

gócpont · http://gocpont.blog.hu 2010.04.08. 00:09:51

off: te haver(szily), működik a végeredménytippelős játék? nekem nem, de angliában vagyok, lehet azért...
szavazni se tudtam :S

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.05.15. 16:58:24

A bárány ultimate finomság, de (tapasztalataim szerint) elég nehéz beszerezni. Az idén ráadásul hideg tavaszunk volt, húsvétra a bárányok az átlagnál kisebbek voltak.

Tippek:

kaja.blog.hu/2008/03/16/husvet_a_baranyok_hallgatnak

kaja.blog.hu/2008/03/17/husvet_meg_egy_kis_verengzes_es_rantotthus

kaja.blog.hu/2008/03/18/husvet_drob_kavurma_krezli

Jó étvágyat.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.05.15. 17:02:14

Hm, eltűntek a posztajánlóim. Bocs, nem tudtam, hogy tilos.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2010.05.15. 17:02:58

No, mégse tűntek el.. blogmotor, te ribanc...
süti beállítások módosítása