Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 évesA belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Szombaton fogtunk egy jó másfél kilós csukát a Borisszal a Tisza-tavon, és kitaláltam, hogy zsályás-tejszínes csukagombóclevest fogok csinálni belőle trombitagombás halgombócokkal. Ehhez az adta az ötletet, hogy egy nagyon régi pecalistás találkozón ettem egy tárkonyos csukagombóclevest, ami marha jó volt.
Kifiléztem a csukát - ezt a legkönnyebb az édesvízi halak közül, aki még sosem filézett, kezdje csukával - a fejét meg a gerincét felraktam sok vízbe és maximumra csavartam a középső, legnagyobb gázrózsát. Dobtam bele egy meghámozott és vékonyra összevágott friss kurkumagyökeret (ettől remek sárga színt kap és egészen enyhe, fanyar aromát), két kisebb fej lazán felkockázott vöröshagymát, 5-6 gerezd fokhagymát durvára vágva, egy gyömbér harmadát, meg egy nagyobb galangagyökér felét, lapokra vágva. Aztán két, karikára vágott sárgarépát, egy nagyobb fehérrépát, egy kisebb darab zellert, pár babérlevelet. Forraltam félórát, ahogy csak bírtam, aztán beleraktam a pár darabra vágott filéket is, és csendesebb tűzön főztem még egy negyedórát. Szűrőkanállal kiszedtem előbb a filéket, aztán az összes többi szilárd darabot és kész is volt az alaplé.
A gombóchoz kézzel széttépkedtem a filéket apró darabokra, közben kiszedtem a rengeteg sunyi, vékony Y-szálkát. A halhúshoz hozzádobtam két egész, elkevert tojást, a pár percre kevés langyos vízbe áztatott, saját zsákmány szárított trombitagombát, 4-5 evőkanál halszószt, egy kevés egészen apróra vágott vöröshagymát, és pár nagykanál japán panko morzsát, aztán összegyúrtam és nagyobb diónyi gombócokat nyomogattam a masszából. Rohadt jól néztek ki, aztán ahogy később beledobtam őket a forró lébe, azonnal szétestek. A leves ennek ellenére jó lett, csak bizarrul nézett ki, de gombócfronton rendszerváltásra van szükség, még nem tudom, mivel tudom jól összetartani.
De vissza a leveshez. Miközben az alaplét lassan újra melegítettem, felvágtam vékony, cigi hosszúságú csíkokra két kisebb répát és egy fehérrépát. Egy nagy fej kockára vágott vöröshagymát elkezdtem pirítani pár kanál olivaolajon, később hozzádobtam 5 gerezd összevágott fokhagymát, majd a répacsíkokat, és addig kevertem az egészet, amíg a hagyma barnára nem pirult, aztán beleöntöttem az alaplébe. Most jöttek a gombócok, és mint mondtam, azonnal szétestek, amitől a végeredmény szép, de kásaszerű valami lett.
Negyed órát főztem a gombócokkal, aztán beleöntöttem egy doboz főzőtejszínt, kis tűzön összeforraltam, a kiürült serpenyőben kevés olivaolajon gyorsan ropogósra pirítottam 10, csíkokra szabdalt friss zsályalevelet, a tetejére öntöttem az illatos olajat a zsályával, és kész volt a leves. Normális ember, aki nem gyerekekre főz, tegyen bele chilit is.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.