Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Megcsináltam az eddigi legfinomabb hallevesemet. Szokás szerint a véletlen hozta össze: vasárnap délután a Dunakanyarból jöttünk föl egy gyerekbuliba, és megálltunk ajándékért a budakalászi Coránál. Bent leváltam borért, és visszafelé persze a halas felé jöttem, és pár dolog szokás szerint le volt értékelve 999 forintra. vettem először egy kiló szardíniát aztán, egy 30 dekás morgóhalat és egy kb ugyanakkora, meglepően keszeges testformájú francia tőkehalat. Otthon pedig azzal dolgoztam, ami éppen volt a fiókban, meg amit kikapartam a hó alól. A két halat meg a kilónyi szardíniát kifiléztem, a fejekből-gerincekből meg a hús kis részéből lett a leves, a filéket egész enyhén paprikás lisztbe forgatva kisütöttem

Életemben sose írtam hozzávalókat listába, most kipróbálom, szóval hozzávalók:

Az alapléhez

- egy kábé 30 dekás morgóhal lefilézés utáni roncsai
- ugyanez az ugyanakkora francia tőkehalből
- bő tucatnyi szardíniafej és gerinc
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma

A paradicsommartáshoz

- 4 közepes paradicsom
- olivaolaj
- halszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 szardellafilé + az olaja
- 3 babérlevél
- kevés friss rozmaring, zsálya és majoranna
- egy narancs lereszelt külső héja

és még

- pár kanál olivaolaj
- 3 gerezd fokhagya
- leeső filédarabok

Na most irtó bonyolultnak tűnik, pedig nem az.

Feltettem kábé két liter vizet a legerősebb lángra, aztán elkezdtem megpucolni a halakat, és a keletkező fejeket, gerinceket és farkakat folyamatosan dobáltam a lábosba. Utána durvára kockáztam a hagymát és a fokhagymát, azt is beleszórtam, és forraltam tovább. Fontos, hogy a lehető legdurvábban kell zubogtatni, a hal alaplének kifejezetten az a jó, akkor oldódik ki a csontok lényege is. Közben kétszer töltöttem utána egy kis vizet.

Egy serpenyőben közben olivaolajon egész sötétsárgára pirítottam a felkockázott hagymát, ráöntöttem a szintén apró kockákra vágott paradicsomokat, a néhány kanál halszószt, utána a durvára metélt fokhagymagerezdeket. A kertben szedtem úgy 10 centi rozmaringot, 3 zsályalevelet és egy ág majorannát, ezek cérnával összekötve mentek bele. A narancshéjat ezután reszeltem rá. Pár perc múlva, jött a szardella olaja és a darabokra vágott szardellafilék. Egyszer, amikor nagyon besűrűsödött, kapott egy háromnegyed pohárnyi forró vizet. Úgy húsz percig forrt-sűrűsödött párhuzamosan a leendő leves két fő alkotórésze.

Utána olivaolajat öntöttem egy lábosba és ropogósra sütöttem benne a 3 gerezd fokhagymát. Illetve 2 apróra vágott szardíniafilét és egy kevés szintén felszecskázott nyesedéket a másik két halból. Ráöntöttem a naracshéjas-szardellás paradicsomszószt, aztán rászűrtem az alaplét. Az alaplé hús- és csonttartalmát átréselni, főleg krumlinyomóval szigorúan tilos!

Gyorsan összeforraltam, a kész levest turmixban krémesítettem, aztán feltálaltam, majd jött a sült hal.

Ez igazából alapreceptnek tűnik nekem, ezerféle módon lehet tovább buzizni vele, egyfelől hal- és rákfélékkel, másfelől logikus lehet az édeskömény vagy a zellerszár kipróbálása is.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr592482658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mission007 · http://certificateofwords.com/word/Mission007/ 2010.11.30. 10:24:19

Jól hangzik kipróbálom. Asszem ezt kellene írnom rá de miért pont halleves? Én pesti vagyok és saha nem állhattam a halat. A dunába nem pecázunk, egyébként sem szeretek semmit sem lógatni.

Valaki magyarázza már el nekem hogy mi a jó a hallevesben!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.11.30. 10:59:06

Csak azt a kurva narancshéjat tudnám megérteni...

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.30. 11:48:11

@mission007:

Az íze! Már aki szereti. :)

----

Én egy dologtól idegenkedem csak, ha halról van szó, az olajban úszó konzerv haltól. Ezt még valami friss hallal lehetne helyettesíteni a receptben.

Heinz-Günther 2010.11.30. 11:49:43

a morgóhal az a Knurrhahn ill grondin? Ha igen, akkor kipróbálom!

Gerbó 2010.11.30. 12:45:07

Nem a hallevesre értem, mert az jól hangzik: kedvenc Szily Lászlóm, nem jött még el az ideje a mea culpának?

AzHofi 2010.11.30. 12:46:01

Persze, a magyar halászok meg éheznek szegények! Ezen megy a vita most a pecalistán! Magyar szájba magyar halat! Lehetőleg piros-fehér-zöld féltéglával lebunkózottat!

AzHofi 2010.11.30. 12:48:02

@bogancs: ha a szardíniára gondolsz, akkor az egy halfaj, nem egy elkészítési mód. Lehet olajosan is elkészíteni a szardíniát, de szerintem Szily frissen dögölve vette, nem olajban.

VLADISZLAV 2010.11.30. 13:12:18

A legtöbb halnak általában pina szaga van, illetve fordítva. Ezért nem szeretik sokan. Van még kérdés?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.30. 13:24:31

@AzHofi:

Ott van a hozzávalóknál, hogy "+ az olaja". Ezért gondoltam, hogy konzerv.

MickthePick 2010.11.30. 13:24:32

@VLADISZLAV: keress pár egészséges nőt is, majd gondold át újra....

MickthePick 2010.11.30. 13:25:44

Amúgy meg egy tolnai hogy képes ilyesmit pancsolni? Azért szerencséd, hogy nem halászlének hívtad, kitagadott volna a falu, meg az egész régió :D

OftF 2010.11.30. 13:32:16

@MickthePick: Gondolom, azért nem nevezte halászlénak, mert ez nem az :)

Allium sativa 2010.11.30. 14:20:05

Off:

A fiam még a nyáron fogott a Balatonon egy jó pár naphalat. Halászlé alapba belefőzhető? Vagy milyen módon ehető?

Üdv&kösz

On.

AzHofi 2010.11.30. 14:53:43

@bogancs: azt nem figyeltem. Tényleg. Akkor Szily monnyonle.

WinterMute 2010.11.30. 15:17:59

@AzHofi:
Az a szardella, olvassatok má'.
A szardínia frissen döglött volt.

A szardella inkább fűszerként funkcionál, nem mint halhús, ezért ne kövezzétek meg Szilyt. Meg aztán:

"A friss szardellához szinte lehetetlen itthon hozzájutni, de gyakorlatilag minden nagyobb áruház halas polcán találhatunk olajban eltett szardellaszeleteket"

AzHofi 2010.11.30. 15:19:50

@WinterMute: nem baj, Szily akkor is monyonle, válogassa ki magának hogy miért.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.30. 15:55:10

Nagyon jónak tűnik a recept, próbálgatjuk majd csukából, süllőfejből.
@MickthePick: Laci jól főzi a halászlevet, ez meg halleves.
@Allium sativa: ha még a nyáron fogta őket akkor már nyugodtan kidobhatod a frigóból.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.11.30. 16:32:06

@WinterMute:

Hát igen. Viszont ott a szardella paszta, ha ragaszkodunk hozzá. (Olaszországban jókat lehet kapni.) Meg talán fagyasztottat is látni időnként.

@AzHofi:

Ízre semmi gond a szardella-konzervvel egyébként, nálam is inkább csak a tudat és a szaga amiért nem használom..

Allium sativa 2010.11.30. 18:35:57

@hzizi:
Fagyasztva, tisztítva van eltéve természetesen: különben már a saját lábán jött volna ki a hűtőből :-)

Novi1 2010.12.01. 12:31:23

@Allium sativa: ahogy Hzizi is karcolta, 3 hónap után csak a négylábúnak /kutya macska részegember/ ;o), vagy még annak se...
>;-))

mission007 · http://certificateofwords.com/word/Mission007/ 2010.12.01. 21:58:01

@bogancs: na nálam az az egyetlen amit mehet :)

tonhalsaláta... mondjuk
süti beállítások módosítása