Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az elemi, éltető rosszindulat politikai véleménytől függetlenül szórakoztató eseménnyé avatja egy nagyképű miniszterelnök számalmas bukását. De van viccesebb annál is, mint elképzelni, mit csinálhat éppen most Gyurcsány "Lelkész" Ferenc. Elképzelni, mit csinálnak éppen most leghűségesebb ölebei. Például Dessewffy Tibor kormányszociológus, aki azzal lett híres, hogy agresszív cikkekben támadta azokat az értelmiségieket, akik hozzá hasonlóan nem lettek kormányszolgák. Tibor barátunk még a cége weboldalára is feltette azt a Narancs-interjút, aminek az a címe, hogy "Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne", és olyan fantaszikus részek találhatók benne, mint "A magyar politikai és médiaelit számára egyszerűen feldolgozhatatlan Gyurcsány Ferenc kapacitása.", vagy hogy

"Orbán Viktor szerintem itt csúszott félre a kétségtelen képességei mellett is. Azért lett azzá, akit manapság láthatunk, és azért hibázik folyamatosan már évek óta, mert bezárkózott, és elveszítette az intuícióját. Gyurcsányban nagyfokú érdeklődés van minden iránt; sokkal inkább kíváncsi az emberekre, mint például én vagy bárki, akit ismerek; folyamatosan tanulni akar mindenkitől. Ezért sokakkal beszélget, ezek közül én egy vagyok." Rendkívül sok hasznát vette a jelek szerint. Na és ott van a címadó passzus: "Meglepődnék, ha 2010-ben nem Gyurcsány nyerne. A stratégiájában szerintem jól halad."

Na de hová tűnt Gréczy Zsolt? A sírig hű túlteljesítő március 26-a óta nem írt blogbejegyzést. Reméljük nincs baja, és még sok poszttal fog szórakoztatni minketá az alábbi szép szavakkal emlékezünk:

"Amikor néhány napja azt írtam, az országnak és a baloldalnak Gyurcsány Ferencre van szüksége, ez ma hatványozottan igaz. Egy vidia keménységű pártelnökre. Az Fideszen kívüli világ vezetőjére. (Én ezután is segíteni fogom a munkáját. Már jelezte: továbbra is megtisztel azzal, hogy számít a munkámra.)

Gyurcsány Ferenc nyilván a végső bukás után sem hagyhat éhen halni két ilyen lojális emberét. Akinek van kedve ilyesmihez, játsszon el a gondolattal, mi lesz Dessewffy és Gréczy munkája mondjuk két év múlva, és írja meg a kommentek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr521034252

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.30. 12:19:33

A toll (ön)veszélyes fegyver No kérem! Asztat mondják itt e honban, hogy a jobboldal lábszagúan gyűlöletkeltő, szembehunyva asszisztál a széljobber csőcsre lépnek. Bizonyosan igaz, hiszen baloldaliak mondják. Nosza malac, olvassunk egy kis megnyugvást h…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tripanek (törölt) 2009.03.30. 01:52:38

eh, debreczenivel könnyebbet kérdeztél volna...

wittmanboy 2009.03.30. 03:09:47

Udvari bohócok, az EMBEREK pénzéből. Remélem a frictamások and whoever there is fel fognak nőni a feladathoz. Európai értelemben.

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 06:30:41

A Kedves Vezető szerintem vasárnap a túlzott amfetaminhasználat miatti idegösszeropiját alukálta ki szedáltan.

Az az arculköpés a maradék kétmillió támogatóját mozgósította annyira, hogy máris lehet hímezni egy Gyurcsány Párt zászlaját.
Érdemes lenne elemezni ezt a hoaxot affelől is, hogy a bérmackó már múltvasárnak követelte a neveket, lám nem lettek nevek, ill aki lett név, az lényegében a kamarilla tagja, valamint Feri és Kóka jóbarátja.

Vagyis megintcsak az ortega-i szarkacserregés.. emide figyelünk s amott a költőfészek... (Hát még, ha tudnátok, hogy a szarka legtitkosab fészke a kincsgyűjtő.. egy szarkapár kb 3-4 fészket, de attó füg, akár 6-7 fészket is használ, amit az átlegember megpillanthat az csak amolyan les-fészek)

magyar-magyar szótár 2009.03.30. 06:32:57

Számomra sokkal érdekesebb volt a házi propagandaműsorban tegnap este Somogyi Zoltán meg Török és Debreczeni. Az, hogy Somogyi még komolykodó arccal képes volt úgy tenni, mintha nyitott lene a kérdés. (Török legalább maszatolt..)

És még egy, amire kevesen figyelnek:
"Az MSZP frakció elsöprő többséggel".. A száznyolcvanvalahány frakciótagból 50 ment el a Bajnaira szavazásra... És ha ennyi összesenBajnai támogatója??

Jim 2009.03.30. 09:28:22

Hogy mi lesz belőlük? (bulvár)lapszerkesztő, egyértelműen, onnan még könnyeb fröcsögni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.30. 09:31:58

Gréczy felfoghatatlan mélységbe tudja beletolni nyelvét gazdájába, miközben rendíthetetlenül HISZ. Roppant szórakoztató olvasmány a blogja, engem egyébként az 1945 májusa előtti hetek német birodalmi kommunikációjára emlékeztetnek szavai.

stopper 2009.03.30. 09:32:33

szerintem hengert fognak gumizni, esetleg kádkövet vagy műkorundot gyártani valamelyik Gyurcsány cégnél, netán kertészkedni az Apró villa körül...

ïslāndęr 2009.03.30. 09:44:11

a talpnyalás intézménye nem újkeletű dolog, bárki legyen is hatalmon, ezeket a mamelukokat mindenhol megtalálod. én már várom, hogy Viktort megkoronázzák a Duna jegén és végre folytatódjon a 3000 részes Orbán-saga, azaz rögzítsék bölcs vezérünk mindennapjait és aztán 560 évre titkosítsák - erre mindig lesz pénz.
jó reggelt!

Bruno 2009.03.30. 09:44:29

SZerintem meg Orbánt fogják agyonszekálni érdeklődő kérdésekkel, amelyeket valamely megmaradt szoci fog feltenni a parlamentbe (Orbán ekkor már nehezen vonulhat ki seregével). Mindemellett kérdésekkel fogják szórakoztatni az Alkotmánybíróságot is).

__ 2009.03.30. 09:47:17

@magyar-magyar szótár:

Debreczenin látszott, attól fél, nyomban rádöl a diósgyőri vár, ha jönnek az előrehozott választások és a náci Fidesz kétharmadot szerez. Török Gabi azért jól leoltotta, hogy talán ez a demokrácia lényege, hogy az emberek arra és akkora arányban szavazzanak, ahogy nekik jólesik.

pounderstibbons 2009.03.30. 09:49:03

Ne feledkezzünk meg Kóczián Péterről
(koczianpeter.blog.hirszerzo.hu)
sem, aki szerint:

"Ezt senki más nem tudta megtenni, csak saját maga. Münchausen báróként segített azon a helyzeten. amelybe magát jutatta. Az elporladás helyett a regenerálódást választotta.

Ha sikerül, bámulatos taktikai húzásnak tűnik majd a mostani döntése. A választásokon stabilizálja az MSZP helyzetét, az EP választáson közepes, a 2010-esen nagy pártként, esetleg még győzelmet is kicsihol. S ha győz, olyan mozgásteret teremt magának, amelyet még miniszterelnök nem látott. Aki ebből a helyzetből győzelemre viszi az MSZP-t, az megválasztása után azt csinál majd, amit akar. Isten-császár lesz.

A 2010-es Gyurcsány –kormánynak már meg is van a programja: a legutóbbi Gyurcsány –csomag. 19 százalék felé és egykulcs felé közelítő adórendszer, szűkülő társadalmi kiadások, újabb erőteljes költségvetési kiadás lefaragás. Mindennek világos célja lesz: 2014-re az euró-övezetbe akarja majd kormányozni az országot. Levonja majd a tanulságokat,s többé nem lesz tekintettel senki érzékenységére. Lenyomja a torkán mindenkinek azt, amit kell. Egyszer már elbaltázta. Másodszor nem fogja. "

Persze némi zavar és kiábrándulás tapasztalható az blogja cikkcímei alapján, de hát egy tűzhöz közel ülő szakújságírónak 6 nap alatt csak észre kell vennie, hogy nem a Gyurcsány dirigálja a zemekart.

Gecc 2009.03.30. 09:51:26

Meg szerencse, hogy Orban reszerol soha nem voltak olyan szemely- es partkozeli pudlik, akik ne ugyanezt tettek volna...
Stumpf Istvan peldaul azota se hallatja a hangjat, sot a komcsik ugy elnyomjak, hogy kesz csoda meg nem kerult gulagra... pedig O csak a jeghegy csucsa.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.30. 09:58:10

A nemzeti ünnepen Orbán Viktor kétségkívül emelte a tétet. És nem csupán azért, mert beszédéből kiviláglott, hogy Az Ember, Aki Még Sosem Hazudott immár az Ember, Aki Egyedül Váltott Rendszert büszke címet is viselni kívánja. Máskülönben hogyan vehetné magának a bátorságot, hogy megmondja, mi része a rendszerváltásnak és mi nem. Az elmúlt hét évet például nem tekinti annak. Hanem szocialista restaurációs kísérletnek.

Ezek persze csak szavak. Az érdekes az, hogy mi következik - következhet - belőlük. Esetünkben például az, hogy ez az időszak nem is része a demokráciának. Ha pedig így van, már csak egy lépés, hogy (fel)lépjenek a demokratikus berendezkedés ellenfeleivel - értsd: a most hatalmon lévőkkel - szemben. Majd, ha végre helyreáll a világ rendje és a jók - értsd: a most ellenzékben lévők - elfoglalhatják az őket megillető helyet.

És erre - Orbán Viktor előrejelzésében - nem kell sokat várni. Hiszen a mostanit mondta az utolsó március 15.-ének a sorsfordító változások előtt. Ami azt is jelent(het)i, hogy a jövő tavasszal - de nem március idusa előtt - esedékes választások mégiscsak egy kicsit előbb lesznek. Pokorni Zoltán szives tájékoztatásából tudhatjuk, hogy a júniusi EP-választás nyomán Gyurcsány Ferenc bukása várható (ha ugyan kibírja addig - mondta még az alelnök). Ha pedig bukik a miniszterelnök, magával ránthatja a kormányt is. A Fideszben legalábbis ezt remélik.

És akkor végre igazi ünnep lesz, nem csak március 15.-én, hanem mindig. Beérik a Fidesz hét éves tevékenysége. Mert azért arra emlékezni kell, hogy ők a szocialista restaurációt egy pillanatig sem hagyták annyiban, egy pillanatnyi nyugtot sem hagytak a hatalmon lévőknek. A kormánynak talán éppen az a fő hibája, hogy ezt általában képtelen volt ellensúlyozni. Így aztán a közbeszédet és gyakran a közcselekvést is az ellenzék határozhatta meg.

A tétek újabb és újabb emelésével pedig Orbán Viktor eljutott odáig, hogy most már úgy beszél, mintha maga lenne a Megváltó. Hívei és a félrevezetettek lelkes éljenzése közben.

tipikus turista 2009.03.30. 10:00:02

Néhány apróság jut eszembe...
1. Ezeknek az alakoknak mindig lesz dolga. Most például meg kell írni a könyveket a Mester dicsőítéséről, ám nem könnyű 300 oldalon a nagy tettekről beszélni, ha nem voltak nagy tettek. Durva, hogy a Gyurcsány-érához csak olyan fogalmak köthetőek, mint a öszödi beszéd, a zavargások, a kordon mögötti ünneplések, az elbukott népszavazás, a röhejes utódkeresés. Esetleg itt van még a völgyhíd, a Pécs2010, a négyes metró, amelyek jól jellemzik ezen időszak eredményeit. Ja, itt volt a Modern Képmesék is...
2. Az elmúlt öt évben egyetlen (akár elhibázott, akár nem, akár rosszul kommunikált, akár nem) komoly reformlépést tudok felidézni, a Horváth Ágnes-féle egészségügyi kísérletet. Úgy fest, ez a kevéssé közkedvelt hölgy volt az egyetlen ember a kormányból, aki nevét adta valami nehéz döntéshez, és persze a népszavazás elbukása után mögüle is gyorsan kifarolt Fletó, sokak nagy hőse. Ágnes for prezident!
3. Ez az egész ami most van, már nem poén.
4. Ugyanitt magyarországi egzisztencia eladó vagy tengerparti viskóra cserélendő.

akakukk 2009.03.30. 10:07:35

@Orbán -Mikola helyett normális jobbos kormányt!:

Hat, szvsz nehany het Gordonbleu, es a szocik is megvaltonak nezik majd a patast!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:12:52

Gyurcsány nem az az ember, aki csak úgy megbukik.

Red Velvet 2009.03.30. 10:19:38

Azért annak volt valami bája, hogy az MDF, Gyurcsány és Sólyom tanácsadója független elemzőként védi a megbízója érdekeit.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.30. 10:21:59

Dezsőfi gyerek tanszékvezető tanár és diklányok bálványa lesz az Eltén (Munkvera főnöke),
Gréczy pedig rovatvezető a Népszabi/-szavánál... ne lógjzunk már bele a bilibe derékig.. Mindez "természetesen" lesz így. Ez Magyarország.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:24:33

@Red Velvet:

Sólyom tanácsadója kinek az érdekeit védi?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:27:46

@akakukk:

Mikola frontvonalba emelése szerintem kolosszális melléfogás, de ez már biztosan Orbánnak is feltűnt legkésőbb 2006 márciusban (szinglihordák stb), mert mostanában nem nagyon szerepel.

Orbán meglepően hatékonyan és eredményesen működött miniszterelnökként, nem gondolom, hogy képességei romlottak volna.

Levi 2009.03.30. 10:27:55

Remélem követ törnek majd egy munkatáborban...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:28:54

@Levi:

Szerintem egy ilyen katarzis mindenki számára megnyitja a lehetőséget a személyiségfejlődésre.

Francois Pignon 2009.03.30. 10:29:23

Elnézve, hogy a hozzászólók többsége itt is Orbánnal foglalkozik... nem kell aggódni Dessewfynek és Gréczynek, van egy stabil közönségük.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:30:52

@Orbán önéletrajz: 20 év semmittevés, pártmunka!:

Érdemes ügyesen elválasztani az ocsút a pelyvától, valamint a politikai kommunikációt a tényleges szándékoktól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.30. 10:31:11

@pounderstibbons:
Eszre is vette.
koczianpeter.blog.hu/2009/03/25/szerintem_bajnai_gordon
"Az új miniszterelnöki posztra Bajnai Gordon a legalkalmasabb. Szerintem ő lesz a befutó. Akkor is, ha egyelőre senki nem beszél róla.
...
Szerintem van egy alkalmas jelölt, akiről senki nem beszél. Úgy hívják, Bajnai Gordon.
Mindenki találgat, gondoltam, én sem akarok ebből kimaradni.
Bajnai átment a politikai tisztító tűzön, szorgalmas minisztere a Gyurcsány-kormánynak. Szót ért a frakcióval. Lefegyverző személyiség. Politikai távfutó. Az idegei kötélből vannak. Ismeri a szocialista politikai világot, kultúrát. Most már ők is ismerik őt. Bajnainak van koncepciója arról, mit és hogyan kellene csinálni. Ez a koncepció lényeges pontokon eltér Gyurcsányétól. Bajnai egyik erőssége, hogy nem egy balhés fiú. Sőt. Utálja azt. A szocialista –liberális politikai kultúrában lassan toposszá válik az asztalborogatós-megszorítós politikus. Bajnai minden, csak nem ez. Szívós ember, aki a politikai munkát, a politikusi szerepet komolyan veszi és alázattal viseli. Nem akarja átírni a játékszabályokat, ahogyan az üzleti életben sem tette. Azon belül viszonylag kevés veszteséggel akar előrehaladni. Nem evickélni szeret, hanem menni. Elvégezni a feladatot. Halvérű, jóban van a liberálisokkal, s még a jobboldallal is. És végtelenül lojális Gyurcsányhoz. Még ha sok mindenben nem is értenek egyet. "

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.03.30. 10:35:42

@Doomhammer:

Kóczián Péter szerelmes Gordonba :-)

nénike · http://mandiner.hu 2009.03.30. 10:35:42

Gréczy egyébként nem tűnt el, a mai Népszavában is hitet tesz!

hogolyo78 2009.03.30. 10:36:55

Hát Szilykém, pedig az ott mintha pont rólad is szólna. Számodra is feldolgozhatatlan Gyurcsány személyisége. A vele kapcsolatos írásaid másról sem tanúskodnak, mint az értetlenségedről. Neked ő emberileg nem szimpatikus, oszt jónapot. Ennyi, eddig terjedtek a képességeid. És nagyon nem vagy egyedül.
Egyébként meg emlékszem a Narancs-cikkre és akkoriban én is hasonlóakat gondoltam. És igen, azóta sok kicsi meglepetésben volt részem, aminek a végére teljesen megváltozott bennem az ország képe. Gyáva, semmire kellő emberhalmaz vagyunk, akik semmmiből sem tanulnak és akik semmilyen áldozatra nem hajlandóak. Még mindig pontosan ott tartunk, mint amikor (a Horn-ciklus közepén) Torgyánnak nézett ki a kétharmad. Ezt két éve egyáltalán nem így gondoltam. Pontosan azt fogjuk kapni, amit megérdemlünk.

Red Velvet 2009.03.30. 10:38:26

Kedvelem Törököt, de ha valaki előbb tanácsot ad Sólyomnak, hogy álljon ki az előrehozott választások mellett (amit szerintem bárki megtehet, kivéve az államfő, de ez most mindegy) az később nem elemezheti ezt kivülálló pozícióból.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.30. 10:39:41

Szórakoztatók ezek a mostani hűbéresek, de el fognak tűnni a süllyesztőben hamarosan.

De nem kell bánkódni! Lesznek helyettük újak. Ha egyszer Viktor kormány lesz, akkor ott sem lesz hiány a Gréczy-féle lakájokból, akiken jót lehet majd mulatni.

Udvaribolondok ezek, akik szórakoztatják a közönséget a blődségeikkel. Ilyenek mindig vannak, minden uralkodó alatt.

Red Velvet 2009.03.30. 10:40:32

@elemes2: az előbbit erre a kérdésre válaszoltam.

élő szövet a belső mészvázon 2009.03.30. 10:41:15

Úgy tűnik még mindig van olyan idióta, aki a Fidesz utóbbi 7 éves tevékenységét helyezi a középpontba. Még mindig akad olyan szellemileg visszamaradott, agymosott kretén, aki nem fogta fel, hogy a kormányzásért a mindenkori kormány felel, nem az ellenzék, nem az újságírók, nem az internet, nem a portás vagy a medencetisztító. Hanem a kormány és elsősorban, mindenekelőtt annak feje.
Még mindig jönnek a végbél-kommentek, amik sértődötten hagyják figyelmen kívűl, hogy a tisztség lényege leginkább felelősség és kötelem, s csak sokadsorban hatalom.
Persze, megértem. Aki eggyel több IQ-val elmehetne kavicsnak, az nem fog olyan egyensúlyi kérdésekkel törődni, mint a demokrácia dinamikája.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.30. 10:46:03

Az agytröszt agytröszt marad, akár saját problémafelvetés árán is:))

"A DEMOS – elsősorban az angolszász területekre jellemző – agytrösztként egyaránt végez kutatásokat felkérésre és saját problémafelvetés alapján..."
www.demos.hu/Magunkrol/Misszionk

Dessewffy 'katalizátor' Tibort nem féltem - a progresszív gondolatok terjesztésére mindig lesz igény:))
www.demos.hu/Magunkrol/Celkituzesek

tlac 2009.03.30. 10:49:36

Stumpf legalább értelmes ember. Dessewffy egy hiszterikus megaizgága törzsszurkoló akinek fizetnek is ezér', nem kicsit..
A Fradi csak lesgólt kapott eddig..

vidiki 2009.03.30. 10:53:10

furcsa egy ország, ahol a vélemény és meggyőződés bohóckodást jelent. Csak a jobbiknak lehet véleménye? Vagy a Magyar Nemzet és a Hírlap arról hires, hogy sok vélemény ütközik. Bizony Szily te is gyorsan a barikád másik oldalán találhatod magad, vagy te úgy oldod meg, hogy őket is partalanul fogod pofozni? az már akkor messze lesz az újságírástól.

mr yeah 2009.03.30. 10:55:08

Éhenhalni? Kétmilliárdból? Ugyanmár.
kreativ.hu/cikk.php?id=23632

tlac 2009.03.30. 10:56:37

amúgy meg MesterÁkos 168órája és a Hócipő is ki van stafírozva. Ebben mindig erősek voltak, nem megélhetésre kell. Lesznek még nőnapi PR cikkek

nahát-nahát 2009.03.30. 11:00:53

Mi is lenne belőlük? Majd kiszorítják az alkoholistákat a hetihetesből, és európai értelemben független humorral szórakoztatják a kedves unatkozót...

hogolyo78 2009.03.30. 11:01:04

@élő szövet a belső mészvázon:
"kormányzásért a mindenkori kormány felel"
Ja, a kormányzásért. Csak az a baj, hogy mindent a kormányzás tárgykörébe veszünk, ami csak történik az országban. A lényeg, hogy "én" nem felelek semmiért, oldja meg a kormány. Ha pedig megoldja, akkor oldja meg másképp. Egyébként meg takarodjon.
És Orbán sem tehet semmiről. Minden tőle telhetőt megtett, hogy a zavargásokat megfékezze. Sosem a saját egyéni érdeke, csak az országé lebegett a szeme előtt. A legjobb szándékkal akadályozta minden eszközzel a reformokat és a legjobb szándékkal kéri számon a hiányukat.
Mi, a zemberek is mindent megtettnük, hogy a legjobbat hozzuk ki a kormányból, de sajnos a mi eltökéltségünk sem segített rajtuk. Hiába adóztunk tisztességesen, hiába vállaltuk bátran az áldozatokat, hiába láttuk be a szükségszerűségeket.

szily 2009.03.30. 11:02:47

Ha valaki nem látta volna, írtam még egy posztot egy kivételes szenior sportteljesítményről, Diurnus ugyanis megdöntötte Gréczy Zsolt talpnaylási világrekordját. Íme: szily.blog.hu/2009/03/30/megdontottek_greczy_zsolt_talpnyalasi_vilagcsucsat

élő szövet a belső mészvázon 2009.03.30. 11:08:46

@hogolyo78:
Ebben igazad van, de ez miben különbözik az elműlt 1100 évtől? Eddig is így volt, lehet vele számolni, lehet hozzá igazodni. Ez nem kifogás arra, hogy akinek tisztség adatott, az nőjön is fel hozzá. Ne csak a rövid távú provincionális érdekeit nézze.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.03.30. 11:10:01

Nem kell őket félteni! Valakinek a Déli Áramlat sajtóanyagait is meg kell írni...
Viszi őket magával ...ány.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.30. 11:11:22

Eltűnt a Fidesz magja! Marad az Orbán kultusz, ha tetszik, ha nem
Ha a törzsfőnök Istenhez vonul…
A múlt hétvégén biztossá vált, amit sejteni már lehetett: júniusban az európai parlamenti választások következményeképpen távozik a magyar belpolitikából Áder János és Deutsch Tamás. Vagyis a régi, „legendás” Fideszből alig marad valaki Orbán Viktor párt- és Kövér László választmányi elnökön kívül. A jelöltekről Orbán döntött, s nyilván pótolhatónak ítélte a két ősfideszest. Csak egyvalaki nem pótolható: maga Orbán, aki a 2002-es elveszített választás óta a Fideszt saját képére és hasonlatosságára formálta.
Pedig a párt korábbi sikereit éppen annak köszönhette, hogy egy egymást jól ismerő, összeszokott közösség vezette, amelyből persze kiemelkedett néhány meghatározó személyiség. Az elmúlt években azonban – Tölgyessy Péter sza­vaival – ez a zárt „szerzetesi férfiközösség” felbomlott. Ennek legfőbb oka, hogy 2002 után Orbán fokozatosan centralizálta pártját, egyszemélyes vezetői struktúrát alakított ki. Riválisának tekintett párttársait kiszorította, helyükre a pártban bázissal nem rendelkező, csak hozzá lojális embereket ültetett. Az egykor híresen „független” Schmitt Pál például néhány nappal az­után, hogy belépett a Fideszbe, máris alelnök lett, Pelczné Gáll Ildikót pedig 2003-as alelnökké választása előtt a miskolci pártszervezeten kívül sehol sem ismerték.

A 2003-as úgynevezett szövetségi rendszert létrehozó alapszabály a pártelnöknek csaknem minden személyi kérdésben vétójogot adott. Így Orbán dönt arról, kik legyenek a Fidesz parlamenti vagy európai parlamenti képviselői, de arról is, hogy helyi szinten kik vezessék a pártszervezetet. Bár Orbánnak Waschler Tamás 1994-es próbálkozása óta nem volt kihívója, a pártelnöki, illetve alelnöki poszt(ok)ra a hatályos alapszabály szerint nincs is lehetőség több jelöltet állítani. A Fidesz EP-listájának bemutatásakor Orbán arról is beszélt, hogy a kampány, illetve a távozók miatt­ ismét átszervezi a Fideszt. „Az egész pártot, az egész szövetséget, az egész szervezetet – beleértve az elnöki stáb munkáját is – egészen más rendszerben, más emberekkel fogják irányítani” – mondta kedvenc rádióműsorában, a Vasárnapi Újságban. A részletekről nem sokat tudni, ám várható, hogy Orbán tovább erősíti pártelnöki és személyes befolyását – két régi harcostárs és rivális nélkül. Ami a személyi változásokat illeti, biztosnak tűnik, hogy Deutsch helyett Szijjártó Péter kerül az elnöki kabinet élére, miközben megőrzi kommunikációs vezetői szerepét is. Azt viszont csak találgatni lehet, ki lesz Áder utódja a parlament alelnöki posztján.

A Jobboldal elhúzódó válsága című cikkében (Kommentár 2007/4) Körösényi András azt írta, hogy „a válság elhúzódásának egyik legfontosabb tünete a Fideszen belüli politikai alternatívák hiá­nya, ehelyett legfeljebb a párton belüli kamarilla­politika létezik. Kamarillapolitikai értelemben latolgatnak különböző forgatókönyveket. A Fidesz (és közvetve az egész jobboldal) politikáját a pártelnök stratégiája határozza meg.” Áder és Deutsch kivonulása ezzel az alternatívahiánnyal függ össze, ugyanakkor személyükhöz találgatások, „kamarilla-forgatókönyvek ” kötődnek.

A fokozottabb várakozások Áder személyéhez kapcsolódtak. Azt a másik oldal sem vitatja, hogy a konfrontatív habitusú Áder különböző poszt­jain meghatározó hatást gyakorolt a Fidesz politikájára az elmúlt két évtizedben. Meglepő módon 2007 nyarán a Népszabadságban jelentette be távozását a magyar belpolitikából. Az interjúban tagadta, hogy ebben közrejátszott volna fél évvel korábbi magyar nemzetbeli megtámadása. A Fidesz parlamenti alelnökét egy új jobboldali párt létrehozásával és vezetésével hozta összefüggésbe a lap álneves szerzője. Áder emiatt több pert indított a Magyar Nemzet ellen, és nyert is. Ugyanakkor már a 2006-os választási vereség után hátrahúzódott, elutasította a felkínált frakcióvezetői posztot, amivel esetleg kiváltotta Orbán nemtetszését. Deutsch Tamáshoz nem fűződtek ilyen várakozások, mégis távozik. Bár 2005 ősze óta ő vezette a Fidesz pártelnöki kabinetjét, s mint ilyen, Orbán egyik legközvetlenebb munkatársa, formális párttisztséget régóta nem viselt. Informális befolyása ugyanakkor mindig jelentős volt, hiszen ahhoz a belső körhöz tartozik, amelynek húsz éve meghatározó a hatása a pártra.

Ezt az informális baráti-vezetői társaságot nevezte Körösényi András az Orbán-kormányt elemezve „hatosfogatnak” , amelybe szerinte beletartozott Orbánon, Áderen és Deutschon kívül Kövér László, Szájer József és Stumpf István. Szájer régóta az EP-ben dolgozik, Stumpf pedig 2002 után elveszítette befolyását, így nyártól az egykori „hatosfogatból” csak Kövér László marad a párt napi vezetésében Orbán társa. Körösényi szerint „a kezdeti hatosfogaton később már más, politikailag fontos személyek is részt vettek”. Ide sorolható – mások mellett – Pokorni Zoltán, Varga Mihály és Várhegyi Attila is. Utóbbiak Stumpffal ellentétben nemcsak kormányzati, hanem párttisztséget is vállaltak, Pokorni pártelnök és frakcióvezető is volt, ma Vargához hasonlóan­ alelnök, a jogerősen is elítélt Várhegyi pedig egykor a pártigazgatói posztot töltötte be, de ma inkább egy másik, a Körösényi által „a miniszterelnök személyéhez kötődő tanácsadóknak” nevezett körhöz sorolható, a tavalyi népszavazási kampányban is tanácsadóként vett részt. Mára ez a társaság is átalakult; a politikai marketinget szállító Wermer Andrásnak nincs már köze a Fideszhez, s bár Simicska Lajos is ugyanezt állítja ritka nyilatkozataiban, Orbán egykori középiskolai, majd kollégiumi társának a legtöbb megfigyelő ma is alapvető befolyásoló szerepet tulajdonít a párt gazdálkodásában.

Az Áderhez köthető „kamarilla-forgatókönyvne k” az is alapot adott, hogy Áder, mint azt a Népszabadságnak elismerte, sokáig ellenezte a párt átszervezését. „Köztudott például, hogy a Fidesz szervezeti átalakításával kapcsolatban voltak komoly vitáink Orbán Viktorral, és ma is hiányolom azt a középszintű pártirányítási struktúrát – a megyei szintűt –, ami korábban megvolt.” Áder éppen abban az időszakban irányította – ügyvezető alelnökként – a Fideszt, amikor a 2002-es választások után Orbán vonult ki, s a pártnak nem volt elnöke sem. Áder motivációiról talán többet árul el Lengyel László Merre tovább, jobboldal? című 2006-os írása. „Meghallgattam Áder történetét a Fideszről és Orbánról: A Fidesz egy igazi magyar törzs, amelynek törzsfőnöke hosszú-hosszú idő óta Orbán Viktor. A törzsfőnök vezetésével a kicsiny törzs igen magasra jutott, uralhatta nemcsak a maga, de más törzsek legelőit is. Ám egyszer a törzsfőnök elvonult, hogy Istennel beszélgessen. Amikor visszatért Istennel való társalkodása után, kiderült, hogy sámánná, táltossá változott. Csakhogy a sámán nem vezetheti a törzset, mert más dolog Istennel beszélni s megint más az embereket vezetni. A törzsnek azóta rosszul megy a dolga. Nagy szükség van sámánra, de törzsfőre is. Most a sámánnak az a szerepe, hogy odalépjen valamelyikünkhöz, vállára tegye a kezét, és azt mondja: te vagy a törzsfő, melletted állok. Amíg nem teszi, addig zavarodottságban fogunk élni.”

Orbán azonban maradt sámán, és nem adta át a törzsfőnökséget sem. A 2002 és 2006 közötti átszervezés és a lehetséges riválisok háttérbe szorítása nem hozta meg a sikert, sőt, a győzelem legnagyobb akadálya valószínűleg a pártelnök személye volt. A 2006-os parlamenti vereség után meginduló erjedést és ezzel egy új vezető választását azonban megakadályozta az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a Fidesz önkormányzati választásokon, majd a tavalyi népszavazáson aratott győzelme. Ez azonban inkább csak elfedi a párton belüli innováció hiányát, a megújulási képtelenséget. Mindezen problémák egy ma valószínűnek tetsző 2010-es győzelem után is megmaradnak.

Orbánt tehát a párton belül megbuktatni szinte lehetetlen, s éppen ennek az alternatívahiánynak a felismerése vezethette Ádert és Deutschot arra, hogy az EP-ben folytassák pályafutásukat. Van azonban egyéb lehetőség is: Pokorni Zoltán és Rogán Antal más utat választott. Vélhetően Kósa Lajos példáját követték, amikor kerületi polgármesterséget vállaltak, és bázist, hátországot teremtenek maguknak. Ugyanakkor mindannyian a túlélésre játszanak, hiszen ma még egyiküket sem fogadná el a törzs főnökének. Kérdés persze, melyik út lesz sikeres, a külső vagy a belső „emigráció”, vagy – ami a legvalószínűbb – egyik sem.

élő szövet a belső mészvázon 2009.03.30. 11:13:27

@Orbán helyett egy normális elnököt és győzelem !:
Ez nem komment, ez poszt. Tessék nyitni egy blogot és nem keverni a kommunikációs formákat és eszközöket.

wega 2009.03.30. 11:26:58

@Orbán önéletrajz: 20 év semmittevés, pártmunka!:

"Beérik a Fidesz hét éves tevékenysége"

Gratulálok! Ennyit látsz az egészből, vagy te mennyire vagy elfogult? De értem én, a Fidesz és élén az orbánviktor mint az ördög földi helytartója a hibás. Egyébként a Gyurgycsány Fan Klub tagjai legfőbb érvét jeleníted meg véleményeddel, de azért lásd, hogy ez pártszimpátiától függetlenül nagggyon karcsú, sőt szánalmas.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.30. 11:34:02

" aki azzal lett híres, hogy agresszív cikkekben támadta azokat az értelmiségieket, akik hozzá hasonlóan nem lettek kormányszolgák. "

...akik vele ellentétben...

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2009.03.30. 11:45:01

A múltkor Dessewffy épp akkor volt Kuncze vendége a Klubrádióban, amikor amikor a nempolitikus műsorvezető ciánozott. Na, Tibor akkor mondta azt, hogy a magyar vállalkozások az állam segítségét várják, és ez így nem jó. Azért én megkérdezném tőle, hogy az ő vállalkozása, a független Démosz alapítvány vajon mekkora állami segítséget kapott az elmúlt években a haszontalan programjaira? Jó nézni Tibor vergődését, a múltkor úgy viselkedett a Napkeltében, mint egy sértett ovis.

hotten totta 2009.03.30. 11:58:02

@/murci:
Vagy jöhetnek hozzám a hivatalba. PC hivatal. Mindkét oldalnak jut Kisfőnök/Nagyfőnök pozíció elfekvőként a következő fordulat kibekkeléséig:-)

parttalan 2009.03.30. 12:26:54

ez a Szily a leghitványabb fideszbérenc "médiában ügyködő" akihez volt eddig szerencsém.

eN 2009.03.30. 12:53:56

@parttalan: te a legsötétebb kapcsolatos troll vagy kisfiam

Totya_botya 2009.03.31. 18:47:11

Kurva jó ez a blog! Gratula Szily! Véletlenül tévedtem ide, de nem fogom elfelejteni.
Csak érdekességképpen: Friderikusz könyvében gyurcsi és Orbán is szerepel, s meglepődtem, hogy milyen seggnyaló módon ír gyurcsányról, illetve fikázza Orbánt. Vagy nem ismerte fel a gyurcsányi elmebaj kezdődő tüneteit, vagy egyszerűen beállt a ballib média segédcsapatába, nehogy kimaradjon elvbarátai megtisztelő társaságából! Remélem mostanra rájött – kicsit várnia kellett volna a véleményekkel, mert valahogy az idő nem Őt igazolta, s már várom, mikor fogja revideálni a véleményét.
süti beállítások módosítása