Felnőtt tartalom!
Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 évesA belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Újabb improvizáció, ami ezúttal a gyerekközönséget is fellelkesítette, a szülők pedig üveges szemmel, de lelkesen faltak. A téma: bundázott, sült, halas rizsgombóc.
Hétfőn Indexből hazamotorozás közben kellett kitalálnom valamit, ami 5 perc alatt megvehető alkatrészekből áll, játszás közben is beadagolható a gyerekeknek, ugyanakkor persze lehengerlően finom. Ez lett belőle azután, hogy csak a Fény utcai Ezerfűszer boltba tudtam beugrani, tényleg 5 percre, aztán volt még 25 arra, hogy elkészüljek. Vettem 2 kis konzerv natúr spanyol tonhalat, egy közepes üveg, talán 75 grammos szardellafilét, meg a legkisebb konzerv, másfél decis kókusztejet, egy csomó thai bazsalikomot, egy csomó koriandert, és egy kis zacskó limelevelet, ami mostanában talán a kedvenc fűszerem.
Feltettem és puhára főztem másfél teásbögre jázmin rizst. A boldogsághormonokat felszabadító illata miatt mindig ilyet használok, hacsak egy recept miatt nem kell valami nagyon spéci rizst bedobni.
Egy kisebb serpenyőben, olivaolajon aranyosra pirítottam egy nagyobb fej hagymát, mellédobtam 4-5 gerezd durván feldarabolt fokhagymát, rázogattam, aztán ráöntöttem a szardella olaját és a felvagdosott filéket, majd a két tonhalkonzervet, pirítottam kicsit, rászórtam az apróra vágott koriandert, limelevelet és thai bazsalikomot, rádöntöttem a kis kókusztejkonzervet, meglocsoltam halszósszal, és közepes lángon pár percig forraltam, míg hirtelen be nem sűrűsödött. (Ha nem lettek volna otthon a gyerekek, belevágok legalább két egész friss csilipaprikát.) A gezemicét ezután jól összedolgoztam a kis vájdlingba szedett rizzsel. Amikor már nem volt olyan forró, először , hozzákevertem még egy, az előzőnél jóval kisebb adag, egészen apró csíkokra vágott zöldfűszert, aztán 3 egész tojást.
A masszából random méretű, de tyúktojásnál mindenképp jóval kisebb gombócokat gyúrtam, utána megforgattam őket japán morzsában. Ez panírozáshoz való, isteni, a miénknél nagyobb darabokból álló, igazi kenyérmorzsa. Jobb csemegeboltokban és szupermarketekben kapni, ez a legjobb például olajban sült garnéla panírozásához, de halakhoz és vörös húsokhoz is ideális. Finomabb, mint a zsemlemorzsa és borzasabb felületet ad. Egy kis közepes zacskó 700-750 forint.
A gombócokat hirtelen kell kisütni, bő, egészen forró olajban, ettől a felületük azonnal ropogós lesz, a színük vonzó barna, a belsejük pedig, ha ügyesek voltunk, puha és szaftos marad.
Akinek van kedve pöcsölni, lehet gyártani hozzájuk sokféle mártást, de én opportunista voltam, és kész ketchuppal, mazonézzel és zöls chiliszósszal dobtam asztalra, 12 perc alatt mind elfogyott. Még gourmet-bb alkalmakra ki fogom próbálni friss szardíniával vagy tintahallal.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.