Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amikor pár napja beposztoltam egy emberevős képsorozatot, pusztán az foglalkoztatott, hogy az ember (ez esetben én) miért kattint újra meg újra olyan fotók linkjére, amiket egyáltalán nem szeretne látni, sőt amik irtózást keltenek benne. Ezért is tettem bele szavazógépet, amiből kiderült, hogy bár előre elmondtam, hogy iszonyú lesz és nem érdemes, a válaszolni hajlandók (több, mint kétezren voltak) 65 százaléka mégis végignézte a fotókat, miközben a háromnegyedük azt állította, hogy egyébként nem csípi az ilyen látványt. Maga a képeken látható konkrét esemény, a fotószéria hitelessége és körülményei ebből a szempontból egyáltalán nem számítottak, így őszintén szólva meg sem próbáltam utánanézni, miért mosolyog olyan büszkén a nagy csapat thai nő és férfi egy fekete fickó aprólékos kicsontozása közben. Csak borzongtam.

NAK azonban megmentett a túl hosszú borzongástól, amiért örök hálám.
Így kiderült, hogy egyáltalán nem emberevésről van szó, hanem egy Thaiföldön is ritka buddhista temetési aktusról. A képeken a pattayai Sawang Boriboon Rescue nevű önkéntes vallásos mentőszervezet tagjai láthatók, akik sok más vöröskeresztes jellegű munka mellett mellett arról is gondoskodnak, hogy a családjuk által el nem hamvasztott halottak (például balesetek vagy bűncselekmények áldozatai) átkerülhessenek a túlvilágra. A thai buddhisták ugyanis azért égetik el a halottaikat, hogy a lélek kiszabadulhasson a testből. Ha valaki meghal, és égetés nélkül temetik el, a lélek a test foglya marad, amíg valaki megfelelő módon ki nem szabadítja. Mivel a hitük szerint a föld tisztátalanná teszi a beletemetett testet, aki egyszer el lett temetve, annak a húsát teljesen el kell távolítani a csontokról, hogy azok elégetése után végre a visszakerülhessen a nagy körforgásba. A képeken szereplők azért tűnnek teljesen normálisnak, mert azok is, és azért mosolyognak, mert örülnek, hogy éppen a legnagyobb jót tehetik egy fogoly lélekkel.

Hát nagyjából ennyi volt a képek háttérsztorija. Itt egy link a szervezet oldalára, ez egy másik akciójukról szóló hír, ez egy BBC-anyag egy kicsit hasonló, de tömeges akcióról, ez pedig egy fórumbeszélgetés, amiből sok minden kiderül.

A posztom csodás mellékhatása volt, hogy eddigi összes könyvem címadóját, Para-Kovács Imrét nanoesszé írására gerjesztette emberevés témában, íme Imre vendégvéleménye, az első ilyesmi a blogon:

Éppen három éve kattantam rá az ázsiai horrorfilmekre, melyekben az emberevés sokkal
természetesebb, mint az amerikai vagy európai alkotásokban. Sokkal inkább tudatában vannak, hogy a hús csak hús, viszont ezáltal sokkal komolyabban veszik a lelket, mint tényezőt. Nem csak ezen filmek miatt, de magam sem borzadok el különösebben egy ilyen sorozattól, hiszen virágozzék minden virág, nincs semmi ésszerű oka az ember megkülönböztetésének az állattól, ahogy a kutya sem különbözik a disznótól, csak a tudatunkban, viszont itt a testről van szó. Elméletem szerint az emberré válás sokkal hosszabb folyamat, mint ahogy képzeltük, és egyáltalán nem fejeződött be, a Föld lakosságának jelentős, kilencven fölötti százaléka csak felöltöztetett és viszonylag jól idomított állat, viszont előtte áll még a nagy kaland. Éppen ezért pihentetnek engem az ilyen borzalmak, mert amikor kimegyek egy Takashi Miike film, vagy a fenti képsorozat után a Moszkva térre, egészen megnyugtat, hogy senki sem vágja le a fejem, pedig megtehetné, csak a szocializációnak hívott idomítási folyamat során reá rakódott vékony hártya tartja ettől vissza, ami – lássuk be – elég bizonytalan...


Para-Kovács Imre


Képes vagy nem megnézni egy emberevést bemutató rettenetes fotósorozatot?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr491326582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.08.24. 06:24:17

Akkor én azon kevesek közé tartozom, akik nem nézték meg a képeket. Hogy a többség miért nézte meg a képeket? Mert kíváncsiak voltak!

Cold Heart 2009.08.24. 09:31:09

@Slanger:

a válaszadók 35%-a neked azon kevesek?

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.08.24. 09:34:53

Azért beleolvasva a múltkori post kommentjeibe, van egy olyan érzésem, hogy most sokan valószínűleg_csalódottak_. Na ez a gáz.

MizBig 2009.08.24. 09:39:49

És Para-Kovács Imre vajon hova sorolja magát, a tíz alatti százalékba?

OmegA404 (törölt) 2009.08.24. 09:45:17

Akko meg mi van? Sokan szeretnék, ha lennének mosolygós kannibálok, mert akkor nem ők lennének a leggázabb férgek a világon.

Fj0d0r 2009.08.24. 09:49:59

És ha megették volna akkor mi van? Teljesen nyílvánvaló volt, hogy az öreg természetes halált halt és csupán valami ősi szertartás részeként csontozzák ki(akkor még azt hittük meg is eszik). Ha ő is része volt a közösségnek nincs ezzel semmi gond. Valószínüleg ő is vett már részt hasonlóban. Nem tudom mit kell ezen fújolni?

nina2000 2009.08.24. 09:56:16

Mi itt a tengerészetnél nagyon szeretjük egymást, ha alkalmunk adódik kis teazsúrokat rendezünk , amit "tengerész lakomának" hívunk (a régi idők emlékére) és a " ki húzta a rövidebbet" c népi játékot játszuk.
Kedves Szily téged is szivesen látnánk egy ilyen gasztronómiai eseményen, mint húsos felfújt.

Üdv:Prof.HMS.USS.Bounty László okl.kabin

köv lakománk " csapraverjük a tengernagyot" szellemben telik majd.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.08.24. 10:01:20

Jaj, Para-Kovács, micsoda szart írt Ön.

diktatorikus kleptokrácia 2009.08.24. 10:20:38

Stefan már megírta, amit megemlítettem volna. Köszi

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.08.24. 10:24:17

Furcsa lett volna, ha egy emberevést ilyen jól dokumentáltak volna, ráadásul valamilyen szervezet egyenruhájában parádézva.

Józanabb emberek számára elég egyértelmű volt, hogy nem emberevést látunk.

énis 2009.08.24. 10:27:44

akkor azt a lakomát minek fotózták bele a sorozatba és miért volt érdekes az étel maga?

Advocatus_Diaboli 2009.08.24. 10:36:40

Én sem nézném meg. Sőt lecsukném azokat, akik kéretlenül ilyen témákkal bombázzák a postafiókomat. Eddig hasonlót, csak környezetvédő aktivistáktól kaptam.

Miért kell sokkolni valakit elevenen nyúzott állatok képivel. A többség előtt megöli őket. Én is, mint minden normálkis ember így teszek, ha mondjuk nyulat akrok enni.

botranybotrany 2009.08.24. 10:45:39

Értem én. Ha én hozzászólok egy bloghoz, az hozzászólás, esetleg beleugatás. Ha me a Para szól hozzá, az nanoesszé, pedig nem is jó. Lófaszt,Para.

botranybotrany 2009.08.24. 10:47:03

Nanoesszé. Azt a rohadt életbe, nem bírom túltenni magam rajta. Durvább, mint a csontozós fotók.

Dr.Bio74 2009.08.24. 10:51:47

Nem kötözködni akarok, csak egy kérdés:
Ha "Sokkal inkább tudatában vannak, hogy a hús csak hús, viszont ezáltal sokkal komolyabban veszik a lelket, mint tényezőt.", akkor mi a tökömért kell kicsontozni egy embert, hogy a lelke kiszabadulhasson?
Dicsőítsük a haladó kelet népeit (ügyes kardforgató és belező technikáikért), és vonyítsunk az emberré válás folyamatában, ahol éppen ott vagyunk ahol vagyunk (néhány vodka után ki feljebb, ki lejjebb). És vonyítsunk, mert akkora ökrök vagyunk, hogy a mi kis neoprimitív világunkban az ilyenen borzongunk, vagy legalábbis nem étkezünk jókedvűen utána. Sőt borítsuk magunkra az emberré válás kellékeivel telerakott evolúciós asztalt, hogy kiváncsiságunk képes felülírni viszolygásunk és ellenérzésünk "józan" lelket kímélő szavait.

Locke 2009.08.24. 10:57:27

Ugyan arra nem emlékszem kattintottam-e a szavazáson, de anno én is megnéztem, mert valamikor becsípődött, hogy a világ minden dolgait megismerni jó. Furcsa képek voltak, de messze nem annyira sokkoló mint amire számítottam. No de a lényeg, nem is erről akarok írni, hanem arról a "vékony hártyáról", arról, melyről nem is sejtjük mennyire vékony, mert hajlamosak vagyunk a technikai civilizációt összekeverni a szellemi fejlettséggel, és közben nem vesszük észre, hogy semmit nem változtunk, ugyan azok a vadak vagyunk, akik sokezer éve egyfolytában népeket mészárolnak le, és városokat égetnek fel. Egy dolog változott az elmúlt két-három ezer évben, a társadalmi berendezkedésünk, ami elhiteti velünk, hogy szocializálódtunk, pedig nem is. Ha jól megnézzük, csak rosszabbak lettünk, az idő előrehaladtával, a 21. századra elvesztettük az eszmék iránti lelkesedésünket is, és borzongva figyeljük azokat, akik még képesek a hitükért, vagy a szabadságukért harcolni, mert mi már csak kényszerből, a bankok profitjáért vagyunk hajlandóak küszködni.

nina2000 2009.08.24. 11:02:07

@botranybotrany:

... ha valaki mégis lemetélné a Para fejét
legalább három hétig blikk címlap lenne, a magyar sajtó saját halottjának nyilvánítaná...talán valami szoborra is futná....a "Fhakasázi" család is gyászba borulna...TóTahóW írna egy négysorost a rasszizmus ellen.....stb stb
..nagyobb haszna lenne, mint eddig bármiből :)))

Dr.Bio74 2009.08.24. 11:05:03

No hope, no komment, no Para

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.08.24. 11:06:02

Ez a Para gyereg egész sikkesen nyomja, be kár, hogy nem következetes. Pont ez az alfaj kezd vadul sikoltozni a megkülönböztetett emberi jogokról, ha szelekció kapcsán nyakára teszik a kést. Képletesen, gy.k. ... pedig, mint mondta, disznó, kutya, virág, virágozzék az a világ.

Más dolog embernek lenni.

kanbatu 2009.08.24. 11:12:13

Nem a képek voltak sokkolóak, hanem az, hogy másnap tetemes mennyiségű húst sütöttem meg, és igazából nem különbözött egyik a másiktól.

Az emberréválás pedig befejeződött, hiszen definíció szerint mi magunk vagyunk az emberek, még ha az elkövetkező ezer év alatt szárnyas, szőrös kis édi szeretetgombócokká alakulunk is rózsaszínű farkincával.

Dr.Bio74 2009.08.24. 11:24:42

@kanbatu:

A farkinca má megvan!Haladok, jah és a szőrösség is!

Golem 2009.08.24. 11:54:45

Es az megvolt, hogy "Vedd es edd, ez az en testem!" ??? Attol nem fordul ki a beluk a fanyalgoknak?
Naugye.

(Bocs az ekezetek miatt.)

félemelet 2009.08.24. 12:31:10

Eh, Imre, Imre...

A kérdés, hogy húzható-e vonal 6B-s ceruzával az ember és az állatok közé, hogy stílusos legyek, régóta ízletes falat a gondolkodóknak. Nem is erről akarok most beszélni, hanem egy másik kérdésről: húzható-e vonal 6B-s ceruzával két embercsoport közé?

Nos, szerintem olyan szempontból mindenképpen, hogy a vonallal elválasztott két embercsopot egyikének tagjaiban fura módon hasonló kellemetlen érzelmek (!) támadnak egy emberi test feldarabolása láttán, míg a másik csoport tagjaiban nem kelt különösebb visszhangot ez a látvány. Persze, a két csoport tagsága egyenként sem homogén e szempontból. Az előbbi csoport tagjainak kellemetlen érzelmei is különböző intenzitásúak (fúbazmegtől sugárhányásig), illetve az utóbbi csoport tagjai közt is vannak olyanok, akik számára az eféle látvány azért nem sokkoló, mert pl. boncmesterek, és láttak ők már olyat sokat.

Miért nem kelt érzelmi visszhangot az utóbbi csoport olyan tagjaiban ez a látvány, akik plö nem boncmesterek? Érdekes ez a kérdés számomra. Az igaz válasznak meg azt tartom a kérdésre, hogy azért, mert már annyi drog és alkohol folyt át az idegrendszerükön, hogy sajnálatos módon elvesztették azt az emberként veleszületett képességüket, hogy természetes módon keletkezzenek bennük érzelmek szinte picsányi külső ingerek hatására is, nem hogy ilyen igen erős ingerek hatására.

Az ilyen embert hívja a köznyelv kiégett embernek... Mily pofonegyszerű, ám találó metafora...

OmegA404 (törölt) 2009.08.24. 12:44:12

Kiégett embert azt lehet itthon találni sokat... egy részük már kiégve szülletik.. van akinek még a bőre is barna annyira kiégett.
Micsoda ugromajmok vagytok.
Mi van, ha nem reagál valaki erre a látványra?
Játszottam már durvább gyerek-játékkal is.

Mégse szívesen boncolnék embert, de megrendíteni nem nagyon rendít meg.

Engem az élő örgasszonyok jobban megredítenek.
Úgy sajnálom a sok magányos kisnyugdíjast... még egy nyilvános felnégyelést is rendezznék nekik...
Politikust találnék hozzávalót bőven.

jean sol partre 2009.08.24. 13:46:59

Ez már így korrekt,
köszönet a helyesbítésért!

Viszont attól nem lesz jobb senkinek, ha a Para hülyeségeit olvashatjuk fájdalomdíjként.

Valerijov 2009.09.08. 07:57:14

ahogy mosolyognak sajátos tevékenységük közben, hát, ritka elkötelezett és lelkes jómunkásemberek. ha majd annyira hasít a gazdaságunk, hogy munkaerőhiánnyal küzdünk, csakis tőlük importáljunk melósokat
süti beállítások módosítása