Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mi volt a legcikibb a 2010-es választásban?

Az OVB összeomlása? A Fidesz-henger? A szakállas szociológusok leváltása multiknál dolgozó, de multiellenes ördögpálcásokkal? A halálosan fejbebotoxozott Lendvai Ildikó kataton kubatovozása? 

Egyik sem jutott a közelébe sem annak a sajtótörténeti pillanatnak, hogy a Magyar Narancs, a magyar újságírás legendás megújítója, a kritikus hang, az okos beszólás, a megvesztegethetetlen majomkodás hazai elterjesztője ez után a nyolc év után szerkesztőségi cikkben szólított fel az MSZP támogatására.

A harminc év alatti olvasó, aki már csak a Narancs kétezres évekbeli, seggnyaló mutációjával találkozott, el sem tudja képzelni, hogy a kommunizmus bukása után ez a lap volt a legnagyobb forradalom a magyar újságírásban. A sajtótörténetben nem is annyira ritka jelenség, hogy titokzatos módon egyetlen szerkesztőségben gyűljenek össze egy generáció legtehetségesebb írói-szerkesztői, hogy pár év közös csillogás után szétszéledjenek, ilyen volt például az amerikai Spy magazin is.

A Narancs annak ellenére tudott gyakorlatilag egymaga lenni az új kor független, viccesen szemétkedő hangja, hogy fideszes pártlapnak indult. Ma már egyszerűen elképzelhetetlen, hogy 1988-90-ben nem a legszarabb, hanem a legjobb fejek nyüzsögtek a pártok környékén. És a Narancsban olyan óriási volt a potenciál, hogy egészen rövid idő múlva kibújt ebből a pártpórázból is. Itt lehetett először olvasni magyarul életmódcikket, rendes elemzést, politikai háttéranyagot, vicces riportot meg egotripet, mert magyar nyelven ilyesmik előtte egyszerűen nem léteztek. Jól érzékelteti a Narancs túlzás nélkül forradalmi mivoltát hogy a lap két riportere, Weyer Balázs és Kóczián Péter találták fel magyarul azt, hogy szó szerint leírják, amit a politikusok mondanak. Előttük ezer éven át csak bikkfanyelvű közlemények és retusált hazugságok léteztek, szó szerint idézni pornográfnak számított volna.

A Narancs nemcsak formailag és nyelvezetében volt sokszínű meg újító. A legmarkánsabb tulajdonsága a tökösség volt. Ma már biztos kevesen emlékeznek arra, hogy a fideszes korszak után következett SZDSZ-szerelem csúcsán micsoda botrány rázta meg a lapot, miután Weyerék leközölték az SZDSZ-ról szóló, Mérleg utca nyelve című sorozatot. A szadirajongók hihetelen ricsajt csaptak, a szerkesztőségből többen távoztak, az újság soha nem lett már a régi, de a cikk azért megjelenhetett, hiszen az lap neve egyet jelentett a semmivel sem törődő bátorsággal, és ezt akkor még a szadisták is tiszteletben tartották.

(Szétrajzó ex-narancsosok iránytják azóta a Magyar Rádiót, az Indexet, az Origót és még egy rakás sajtóterméket.)

A Narancsnak folyamatosan veszteséges lapként finanszírozóra lett szüksége. Ettől nyilván nem függetlenül az újság feladta kritikusan liberális attitüdjét és az MSZP-SZDSZ koalíció kritikátlan kiszolgálója lett.

Nekem a Narancs pont ugyanazt jelentette, mint Ottlik Gézának a Nyugat. "Ültem már, még fiatalabb fővel más folyóiratok munkatársi összejövetelein, az előkelő Magyar Szemle vacsoraasztalánál, (...) Ott nem jöttem zavarba, csak unatkoztam, nem a megtiszteltetést éreztem, hanem azt, hogy semmi közöm sincs hozzájuk. A Nyugat asztalánál most a zavarommal, a félszeg helyzetemmel együtt boldogan, szinte csökönyösen ültem, a boldogságom sérthetetlen volt. (...) Az irodalom, úgy képzeltem, ott kezdődik, ahol több önmagánál: arkangyalok összeesküvése a világ feje fölött: ami a Nyugat volt."

Amíg Déri Miki, az újság fotósa meg nem szólított egy Nagycsarnok melletti kocsmában, hogy lefotózhat-e egy kocsmaguide cikkhez és hogy ha már így alakult, akkor nem lenne-e kedvem írni a Narancs horgászmellékletébe, addig úgy képzeltem, hogy már azt se élném túl, ha egy félisten-szerű Narancs-szerző egyáltalán megszólítana. Pedig kábé annyi idősek voltak, mint én. Ehhez képest lazán túléltem a megbeszélést, sőt nem sokkal később a Para-Kovács Imrével történt találkozást is, (a rövidnadrágos Turcsányi Sándor képe azért hetekig kísértett), aztán horgászrovatom is lett, és éveken át írtam mindenféle cikkeket a lapba. Egészen addig, amíg meg nem hallottam, hogy Bojtár főszerkesztő egy értekezleten felhívta a figyelmet, hogy csak azért, mert újságírók vagyunk, nem kell abstart szemétkedni az új szocialista kormánnyal. Innentől soha többet nem írtam az újságba, mert meg akartam őrizni a mesés emlékeimet a becsületes korszakról.

Az utóbbi nyolc évben már sírni se bírtam azon, hogy a Narancs lett a Heti Népszava, egyfajta 168 óra-junior. Az sem volt így annyira meglepő, hogy a vezércikk 2006-ban az MSZP második fordulós támogatására szólított fel. De ami most történt, az ehhez képest is annyira ciki, színvonaltalan és szánalmas, hogy még engem, a semmit sem várót is szíven ütött. És még csak nem is igazán a legendás zárómondat - "A szerk. ezért a Magyar Szocialista Pártot választja." - miatt.

Hanem emiatt. Íme a magyar sajtótörténet legostobább, leghazugabb, legszánalmasabb bekezdése:

"Csak egy lépést kéne hátralépni, hogy a szocpártot körülölelő gyanút, vagy egyes szocialista politikusok bizonyítottnak tekinthető korrupciós ügyeit a most uralkodónál kicsit árnyaltabb fénytörésben lássuk. Ceterum censeo: ha a pártokhoz kötődő, a "korrupció" gyűjtőnév alá sorolható cselekmények teljessége ismeretlen előttünk, de azt tudjuk, és biztosan tudjuk, hogy a magyar politika minden eddigi szereplője megégette magát, akkor minden olyan kijelentés, miszerint a szocpárt különösen, aránytalanul, megveszekedetten korrupt lenne, alátámasztatlan. Addig a "korrupció" emlegetése a választási kampányban csak a politikai manipuláció eszköze lehet. Zuschlag lebukott. Helyes. Meglett 50 millió. Hol a többi? A többi milliárd? "Nem szavazok olyan pártra, amelynek egyik területi listáját Veres János vezeti." Helyes. Mondjunk más pártok környékéről hasonló formátumú személyeket? Hányat? Mondjunk rendes embert a szocpárt szűkebb listájáról? Hányat? S valóban: sok rossz elmondható az MSZP kormányzati teljesítményéről és választási programjáról is. De most nem kormányzásra keresünk alkalmas gárdát."

Árnyaltabb fénytörés? Rendes emberek? Idézőjeles korrupció? Fulladjon meg Bojtár B. Endre főszerkesztő Veres János árnyalt fénytörésében azért a szemétségért, amit minden idők legjobb magyar magazinjával művelt. A vezércikk MSZP-s részéhez Bojtár az erős fénytörés miatt elfelejtette odaírni, hogy itt az elmúlt nyolc évben Magyarországot a teljes gazdasági és morális csődbe vezető pártról van szó, amelyik minden demokratikus idők messze legrosszabb kormányzati teljesítményét és legtöbb korrupciós ügyét produkálta.

Tőlem lehet szeretni az MSZP-t, naná, mindenkinek szíve joga, rosszabb ember nem lesz tőle, de hogy egy Magyar Narancs ilyen színvonalú "érvek" alapján szeresse, az szánalmas. Ami ennél is szánalmasabb, az az, hogy a tulajdonos-főszerkesztő Bojtárnak teljesen elszállt a realitásérzéke, így a választások első fordulójának estéjén a magyar főszerkesztői karból egyedül ő jelent meg smúzolni az MSZP-székházban, ahonnan már Kolláth "Olyan Még Nem Volt, Akinek Én Ne Nyitakoztam Volna" György is elmenekült.

Azoknak, akik nem olvashatták élőben a jobbra érdemes lap halotti beszédét, itt az eredeti:
 

Csak szavazz!

Mit tegyenek most vasárnap azok, akik nem akarják, hogy a Fidesznek kétharmada legyen az új Országgyűlésben?

Mi sem akarjuk - mégiscsak abszurd lenne, ha egy olyan párt kapna szabad kezet az ország akár teljes átalakításához - az alkotmányozáshoz -, amelynek a jövőbeli cselekedeteit tárgyazó megnyilvánulásaiból minden és mindennek az ellenkezője is kiolvasható. Az is, hogy csinálnak "valamit" a gazdaságban, meg az is, hogy nem csinálnak semmit, csak várják, hogy jobbra forduljanak a dolgok; meglehet, evvel járna mindenki a legjobban. Azt is beléjük lehet látni, hogy szétdúrják a még működő demokratikus intézményeket, a rosszul működőkhöz viszont nem nyúlnak, meg a fordítottját is.

Amit viszont biztosan ismerhetünk a Fideszből, az a múltja. Az sem különösebben bizalomgerjesztő: az 1998-2002-es ciklus emléke. A demokratikus intézmények erodálása, a fékek és ellensúlyok befolyásolására tett megannyi kísérlet, a demokratikus eljárásrendek nem kellő tisztelete, a gazdasági klientúraépítés, a piaccal szembeni gyanakvás - és végül, legsúlyosabban: az a beszéd és az az érintkezési mód a magyar politikában, a nemzet felosztása jókra és rosszakra, amit e párt tett bevetté, s aminek a Jobbik csak logikus folytatása.

Azok tehát, akik nem akarják, hogy a Fidesznek kétharmada legyen, hovatovább azt akarják, hogy sima többségét is erős ellenzék tartsa demokratikus korlátok közt, három pártra szavazhatnak: az MSZP-re, az MDF-re és az LMP-re.

Az LMP-re azért lehet szavazni, mert tagjainak és jelöltjeinek jóhiszeműsége többé-kevésbé evidens, és mert egy csomó dologban helyes és tisztességes álláspontot képviselnek. Ezek az egyéni szabadságjogok érvényesülését, a parlamentáris demokrácia intézményrendszerének sérthetetlenségét, a kívánatos (az általunk is kívánatosnak tartott) szociálpolitikát, az állam működésének átláthatóságát és nyilvánosságát érintik. Rokonszenves, ahogy oszlatnák a homályt, ahogy a poshadt hatalmi viszonyokat újrarendeznék, s szakítanának az alávetettségek és a kiszolgáltatottság évtizedes rendjével. Rokonszenves a szabadság és a nyitottság, ami körüllengi jelenlétüket. Rendes baloldali párt ez, mi bajunk lehetne vele? Hátha egyszer ők lesznek az igazi baloldali párt!

Az LMP-re azért nehéz szavazni mégis, mert a demokratikus Magyarországot akkora szörnyű  válságban látják, amilyenben egészen biztosan nincs. Márpedig a "válságról" szóló beszéd mértékvesztetté válása éppenséggel az autoriter hatalomgyakorlásnak ágyaz meg. Nehéz rájuk szavazni azért is, mert sok olyan elképzeléshez ragaszkodnak, amelyeket ez a lap nem oszt. Ha mi helyesnek gondoltuk a vizítdíj és a tandíj bevezetését, a magánosítást az egészségügyben és a közlekedésben; ha ez a lap nem hisz feltétel nélkül sem az államilag finanszírozott "zöld" gazdaságélénkítésben, sem a protekcionizmusban, a gazdasági nacionalizmus semmilyen formájában, viszont hisz abban, hogy az országot és lakóinak jólétét a szabad verseny viszi előre, mely során az államnak nem a vállalkozás, hanem a fair feltételek, a startpozíciók egyenlőségének biztosítása a feladata, akkor miért választaná az LMP-t?

És mi a helyzet a másik kis párttal, az MDF-fel?

Mi szavazhatunk-e rájuk?

Miért ne? Annál is inkább, mert az MDF-é ma az egyetlen valóban liberális program a szegényes menüsorban, s ez mégiscsak egy liberális újság lenne.

De az is biztos, hogy nem egykönnyen. Azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy léteznek. Bokros Lajos kétségkívül kiváló ellenzéke lenne egyfajta kormánypolitikának; de mögötte alig is látszik működő, élő szervezet, infrastruktúrával, szakértőkkel. És bár nincs okunk kételkedni Bokros vagy az MDF demokratikus elköteleződésében, a parlamentáris demokrácia őszinte hívei csak erős fintorgással bírták végignézni azokat a machinációkat, amelyekkel Dávid Ibolya megmentette frakcióját a teljes leolvadástól. (Ha mégoly nemtelen támadások is érték és érik őket mind a mai napig.)

Harmadik jelöltünkre, az MSZP-re sem könynyű szavazni. Soroljuk? A sok megalkuvás a kormányzati munkában. A hajlam a lustaságra, a sunnyogásra. A népbutításra - melynek következményeit máig nyögi Magyarország. A 2008 márciusában beállt gondolattalanság. A siralmas káderállomány. És persze - a nettó lopások sűrű szériája.

De nem is lehetetlen.

Csak egy lépést kéne hátralépni, hogy a szocpártot körülölelő gyanút, vagy egyes szocialista politikusok bizonyítottnak tekinthető korrupciós ügyeit a most uralkodónál kicsit árnyaltabb fénytörésben lássuk. Ceterum censeo: ha a pártokhoz kötődő, a "korrupció" gyűjtőnév alá sorolható cselekmények teljessége ismeretlen előttünk, de azt tudjuk, és biztosan tudjuk, hogy a magyar politika minden eddigi szereplője megégette magát, akkor minden olyan kijelentés, miszerint a szocpárt különösen, aránytalanul, megveszekedetten korrupt lenne, alátámasztatlan. Addig a "korrupció" emlegetése a választási kampányban csak a politikai manipuláció eszköze lehet. Zuschlag lebukott. Helyes. Meglett 50 millió. Hol a többi? A többi milliárd? "Nem szavazok olyan pártra, amelynek egyik területi listáját Veres János vezeti." Helyes. Mondjunk más pártok környékéről hasonló formátumú személyeket? Hányat? Mondjunk rendes embert a szocpárt szűkebb listájáról? Hányat? S valóban: sok rossz elmondható az MSZP kormányzati teljesítményéről és választási programjáról is. De most nem kormányzásra keresünk alkalmas gárdát.

Meggyőződésünk azonban az is, hogy a haza életének e pillanatában nem tehetjük meg, hogy személyes választásunkat csak elvi megfontolások vezessék. A helyzetünk ettől persze csak nehezebb. Hisz azt kéne tudnunk, hogy mi jár a hozzánk többé-kevésbé hasonlóan gondolkodó milliónyi honfitársunk fejében. Hogy milyen impulzusnak engedelmeskednek majd, midőn tolluk április 11-én elindul a papíron. E tanácstalanság, a Fideszt a háta közepére sem kívánó népesség bizonytalansága és megosztottsága ma a Fidesz legerősebb esélye a kétharmadra.

Kétségtelen, hogy célunkat - miszerint a Fidesz-kormánynak legyen erős baloldali és liberális, jelen alkotmányos berendezkedésünket és az egyéni szabadságjogokat vad párducként vagy anyazsiráfként védelmező  ellenzéke - jobban szolgálná, ha mindhárom, fent méltatott formáció képviseletet nyerne a parlamentben. Nemcsak a kétharmad válna így távolabbivá, de a parlamentben, a bizottságokban, az ilyen-olyan kuratóriumokban is több vigyázó szem figyelné a hatalom birtokosainak kezét és zsebét. És nem mindegy az sem, hogy az MDF és az LMP hardcore támogatói így nem veszítenék el érzelmi érdekeltségüket, érdeklődésüket a magyar politika iránt: a két kis párttal az Országgyűlésben és a tévékben vidámabb színezetű lenne közéletünk hímes mezeje.

Ugyanakkor ha a két kis párt nem ugorja meg az ötszázalékos küszöböt, és a rájuk eső összesen 3, 5, 9,99 százaléknyi szavazat a semmibe hullik, megeshet a katasztrófa - az, hogy a Fidesz legerősebb ellenzéke a Jobbik lesz.

Még akkor is, ha nem úgy van az, hogy aki az LMP-re vagy az MDF-re szavaz, az okvetlenül a szocialistákra szavazna, ha nem lenne LMP vagy nem lenne MDF.

De valamennyire úgy van.

Szavazz az MDF-re, mert így is, úgy is sokan szavaznak rá, és lehet, hogy a te szavazatodon múlik, hogy elvész-e 4,99 százalék, vagy sem.

Szavazz az LMP-re, mert... mint fent.

Szavazz a szocialistákra, mert különben fölöslegesen szavazol.

E ponton, midőn e talányos matematikához értünk, mi sem tehetünk mást, csak széttárjuk a kezünket.

De szavazni kell, szavazni fogunk.

Az MDF-re adott voks hasznosulásának esélyét szerfölött csekélynek látjuk. Ne legyen igazunk, de a három területi lista hiánya eldönti sorsukat.

Az LMP-re adott voks több eséllyel hasznosulhat. Drukkolunk az LMP-nek, annál is inkább, mivel olvasóink és rendszeres szerzőink, sőt szerkesztőségünk tagjai közül is számosan bennük találták meg kedvencüket.

De ha a szocpárt nyomorúságos tizenpár százalékon végzi, akkor a magyar Országgyűlésben hosszú évekig nem marad számottevő, cselekvőképes baloldali és liberális ellensúlya annak a tekintélyuralmi kormányzásnak, amelynek sarokkövei jól láthatón az etnikai protekcionizmus, a nemzeti antikapitalizmus, a klerikalizmus lesznek; és amely a bírói hatalmi ág s a fékek és ellensúlyok maradék függetlensége elleni mindennapi támadásokat ígér. Lehet, az ellensúly szerepéhez elég erőt és felhatalmazást gyűjt magának idővel az LMP. Az is lehet, hogy az MSZP megroppan e teher alatt: hisz azt se tudjuk, megérik-e egy darabban a következő pár hónapot.

De ebben a pillanatban akkor is ők tűnnek a legalkalmasabbnak e szerepre.

A szerk. ezért a Magyar Szocialista Pártot választja.

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr141914681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Soros pénzéből él tovább a Magyar Narancs? 2010.08.25. 11:39:04

A Mandiner információi szerint a Magyar Narancs Soros Györgyhöz köthető intézményektől kapott pénzekből hamarosan liberális hírportált épít. A főszerkesztő szerint erről nincs szó, hiszen a pályázatnak még nincs eredménye, és nem is hírportál lesz, hanem…

Trackback: Magyar Narancs 2010.08.25. 11:33:01

A szabadversenyes piacgazdaság egykor szebb napokat látott hetilapja nem az eladott példányszámokból származó bevételből, hanem Soros György pénzéből terjeszkedne az interneten.

Trackback: Nincs Fidesz 2/3, avagy elemezzünk kicsit 2010.04.12. 22:16:03

Kedvem támadt egy kicsit az elemezgetéshez és, hát mit is mondjak, elég érdekes eredmények jöttek ki. Főként Orbán büszkesége vitt a dologra, hogy már zsebre is tette a maguk fix kétharmadát és azért valljuk be, erről az utca emberének elsőre a „...

Trackback: Fideszfigyelő - 12 ügy ami érdekelhette volna az ügyészséget 2010.04.12. 16:10:55

Sajnos úgy látjuk, hogy ügyészség nem tanusított különösebb érdeklődést több az Orbán-kormányt érintő korrupciós ügyben. Mivel minden ügy figyelmet érdemelne, ezért sorozatunkban egy-egy alkalommal kevesebb ügyet veszünk elő (Nem 33-ügyet, mint a múlt...

Trackback: 33+1 ügy, amely érdekelhette volna az ügyészséget 2010.04.12. 16:10:29

Az ügyészséget kritizálókat sokszor vádolják azzal, hogy csak egyes gyanúsítottak érdekében lépnek fel. Ez nem igaz, hiszen sok esetben épp az a gondunk, hogy furcsán érdektelenek egyes esetekben. Szóval egy korábbi internetes listát kicsit csiszolva c...

Trackback: Ezt volt narancsosként kikérem magamnak 2010.04.12. 15:00:01

Fulladjon meg Bojtár B. Endre főszerkesztő azért a szemétségért, amit minden idők legjobb magyar magazinjával művelt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pimpalini 2010.04.13. 00:09:17

@borzzz:

Jeleztem, hogy off amúgy. Gondolom ez azért láccik. Innéttől kezdve aki elolvassa, hogy off, nyugodtan ugorhat.
Vagy nem?:)

BandW (törölt) 2010.04.13. 00:13:43

@pimpalini: Még mindég nem látom, miért lenne közöd a baloldalisághoz.

Yeto 2010.04.13. 00:14:34

@Karibá: "Az ember alapvetően jobban szereti a szabadságot a jólétnél (sztem)."

Hát a magyar ember nagyon nem, ha tanultál kis történelmet meg olvastál friss közvéleménykutatást.

pimpalininek meg igaza van.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 00:24:18

na ez az ezt már szeretem
érvek, ellenérvek
:)

trollok nem így működnek
hanem:
turbómagyar troll:
zsidócigánybuzihelótaperioikoszgeci
+ turbómaszopos nyuggertroll:
nácifasisztafehérterrormenekűjjetek
merezekmingyááadunábalőnek

pimpalini 2010.04.13. 00:25:09

@BandW:

Aki nem akarja meglátni a jegesmedvét a barnamedvék között, annak hiába mutogatnak az állatkerti látogatók...

Aki nem látja az előtte álló fát, lehet, hogy a szódásüveg vastagságú szemüvege okán jár pórul. Nem az a hibás, aki azt ordibálja, hogy vedd le a szemüveget...

Egyébiránt nem fog túlságosan megrázni, ha nem tekintesz baloldalinak...:D

Remélem azért tisztában vagy vele, hogy mit jelent maga a szó és a mögötte álló ideológiahalmaz...:)

pimpalini 2010.04.13. 00:28:37

@BandW:

Még valami: nekem az a jó baloldal, amely hiteles, amivel lehet tárgyalni és ami a népért dolgozik, nem magáért.

Az LMP liberalizmusával pl. semmi bajom, mert a szadeszé után csak jobb jöhet...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 00:31:34

@szorokin: :)
@pimpalini: kár az érv abba, akiben úgyse hasznosul...

borzzz 2010.04.13. 01:06:32

@pimpalini: Te aztán nem adod fel:-)) Attól az még topikrombolás, ha jelzed, hogy OFF. Hiába, akik az igazság letéteményeseinek tekintik magukat, azok kötelességüknek érzik, hogy terjesszék is.

Az egy dolog, hogy 8 ilyen év után elegünk van a maszpoból, el is küldtük őket rendesen, de miért kell baszkurálni a szavazóikat? Miért kell "felnyitni a szemüket"?
És ha már itt tartunk: az miért nem döbbenetes, hogy olyan párt kér magának 2/3-os felhatalmazást, amelyik nem árulja el, mire szeretné használni? Vagy a Fidesz-hívők is kaptak FELHÍVÁSt?

borzzz 2010.04.13. 01:17:09

@pimpalini: Még valamit. Te nagyon lelkes vagy és kicsit leegyszerűsítve gondolkozol. (Ha tizenéves vagy, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam, akkor természetes életkori sajátság.)

Az szdsz-szel nem az volt a baj, hogy liberális. A "liberális" nem szitokszó.
Az LMP amúgy rokonszenves társaság, a posztmodern eklektikájával együtt, van, amiben balos, van, amiben liberális, van, amiben konzervatív, mint az emberek többsége:-)) Kicsit a hajdani, fiatal fideszre emlékeztet, pl. abban, hogy távol akarja tartani magát a terméketlen szimbolikus politizálástól, amit "elvi vitának" meg "nemzeti sorskérdések felvetésének" szokás hazudni, pedig csak a saját identitás elvtelen erősítgetéséről és a másik fél identitásának aláásásáról van szó. És ettől lesz hangos a Parlament, amitől már előre rettegek:-))

essien 2010.04.13. 01:24:57

96 óta olvasok narancsot, anno még szily cikkeit is vadásztam,az egyik kedvenc újságíróm volt akkoriban. miután eltünt a mancsból néha-néha belefutottam az index címlapján, ha épp kilinkelték a blogját. szigorúan monoton csökkenő szinvonalat lehetett érzékelni.
ez a post egy 0.egy rosszindulatú,hazug elemzés egy korrekt cikkről,korrekt újságról..szellemi nyomor,h már te is..majd talán a fidesz 2/3 visszanyom a valóságba.kár,h késő lesz.
shame on you ,lahci
www.youtube.com/watch?v=m1pz6sx_gM4

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.04.13. 05:02:09

@van-e szándék:

"Az általad említett lapoknál ez fel sem tűnne.. érted a különbséget, ugye? "

pontosan értem, sőt. és pont az a kurva vérgáz, hogy pont az említett pártseggnyaló médiagecizmus törzsvolvasói és eltartói rohannak mindig a mancsot ekézni, ha a szily-féle semlegesség-fetisisztáknak eldurran az agyuk, mert a mancs merészel két centivel eltérni a hajszálpontos középtől

miközben a magyar írott média nagyjából 90%-ban kézivezérelt, de simán megeshet, van az 99% is

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 09:08:29

@szorokin: közöd nincsen hozzá, ki vagyok. Ha ezt nem érted, nem érted a blogoszféra lényegét. Meg a liberalizmusét se nagyon. Mondjuk keresztülszarom, csak szólok, hátha eljut az agyadig.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 09:09:56

@szorokin: jajistenem. Tanulj meg értelmesen írni, kisfiam, és akkor majd esély lesz rá, hogy megértem, mit írsz.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 09:12:25

@Hepci: nekem arról diplomám van, hogy tudok írni és olvasni, és értek a szemantikához. Ez van, azért még ne idegeld agyon magad.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 10:17:48

@Humperdickk:

CSAK ISMÉTELNI TUDOM MAGAM

"
asszem neked jár az új kategória:

turbóneolib ultranagyarcú tajparaszt
"

a stílusoddal saját magadról állítasz ki
szegénységi bizonyítványt.
EMBER
vedd már észre magad !

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 10:31:53

@Humperdickk:

megmagyaráznád zseniális gondolatmeneted dedukciós láncát ?
defíniálnád a fogalmakat ?

csakhogy én is értsem
lécci lécci lécci !!

1. Áll.: közöd nincsen hozzá, ki vagyok.
=>
2. Áll.: Ha ezt nem érted, nem érted a blogoszféra lényegét.
=>
3. Meg a liberalizmusét se nagyon.

defíniálnád a blogszféra lényegét ?
eleve van lényege a blogszférának ?
mi az a blogszféra ?
mi az a szféra ?
mi az a blog ?
hányféleképp lehet értelmezni kapásból
szemantikailag a blogszférát ?

és hogy a fenti premisszából
hogy következhet a 3. Állításod ?

levezetnéd ? bizonyítanád ?

talán azért, mert nem értem a BLOGSZFÉRA LÉNYEGÉT ??

igeeeen ?

ezt TE komolyan gondolod ?

h egyikből következik a másik ?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 10:39:32

a szentháromság:

"turbómaszopos nyuggerek"
"turbómagyar, szigorú tekintetű, elszánt hazaffyk"
+
"turbóneolib ultranagyarcú tajparasztok"

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 10:42:16

sőőőt
ad absurdum

turbóneolib "közödnincsenhozzákivagyoknem értedablogoszféralényegét" ultranagyarcú tajparasztok

alex4427 2010.04.13. 11:04:25

A 168 óra-junior kül-és belpol.ja a magyar sajtó szégyene. (Zárójel: ami [mármint a magyar sajtó] önmagában is szégyen!)
"Becsületükre" legyen mondva, hogy Gyurcsány/Kóka és az iraki háború mellett még akkor is hypoltak, amikor már senki!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 11:07:24

@Humperdickk: sok embernek van diplomája erről-arról. A diploma nem garancia semmire, árucikk, mint egy búrkifli.
Ez esetedben meglehetősen jól látható. Mélyedj el a szemantikában, meglátod, hasznodra válik. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 11:12:57

Egyébként végképp nem értem itt a sok észosztogató hardcore IQ-harcost. Nem arról volt szó, hogy valami Turulpress kiadvány nem szar, vagy nem szarabb, mint a Mancs. Hanem arról, hogy a Mancs mélyrepül elég régóta, és mára már elérte azt a szintet, hogy egy rakás szarnak lehessen nevezni.
Simán.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 12:05:44

@Hepci: ez csak egy vélemény. A Szily-féle bejegyzés is az, csak mondjuk van benne egy két olyan állítás, ami nettó baromság, és engem ez háborított fel.
A másik megjegyzésedre meg már nem is reagálok...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 12:13:44

@szorokin: igen, komolyan gondolom.

A blogolás anonim. Akkor is az, ha lehet tudni (rólam is lehet), ki áll mögötte. (Épp ezért sok boldogtalan helyen ez a cenzúrázatlan megnyilvánulás egyetlen lehetősége. Innne már önmagában el lehetne jutni a liberalizmusig, de mondom tovább.)
Ha az számít, ki vagyok, mikor megfogalmazom a véleményem, mert ha targoncás vagyok a hiperben, ne szóljak bele, akkor korlátozva van esetemben a véleménynilvánítás szabadsága.
A véleménynyilvánítás szabadsága liberális vívmány.

Ez lenne a dedukciós lánc. Ja, szemantika mellett logikát is két félévig tanultam.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.04.13. 12:16:14

Többet már viszont nem akarok visszanézni ide, úgyhogy ne fárasszátok magatokat a nyektetésemmel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 12:37:47

Mindig ez van mindenhol...
Valaki anonimitásban nagyonokos. Aztán megnyektetik. Aztán elmenekül.
Ez a dedukciós lánc(olat). Jöhet a szemantika! :)

pimpalini 2010.04.13. 13:33:13

@borzzz:

A feltett kérdéseid jogosak. Személy szerint engem hihetetlenül idegesít a maszop kötrnyezete, politikusai, s működése immár 1994 óta. Valami megfogalmazhatatlan zsigeri ellenszenv dolgozik bennem, amikor azt látom, hogy baloldaliságot hirdetve, emberek tömegeit megtévesztve harácsoltak itt 2 évtizedig. (s pl. a másik oldal némely díszpintyei ugyanúgy a bögyömben vannak: pl. pintér) Egyszerűen az igazságérzetemet bántja ez a banda. Az meg főleg, hogy értelmes emberek benyelik a maszlagot. Ezért feltett szándékom, hogy harcoljak ellenük. Nem a baloldaliság ellen, nem a baloldali gondolkodás és a baloldali emberek ellen (mint ahogy ők ezt olyan jól elmagyarázzák), csakis ellenük.
Fentebb leírtam, bár nem Neked, hogy egy "tiszta" emberekből, hiteles politikusokból álló baloldali párt ellen nem lenne kifogásom.
Nekem a régi káderekből álló, a köztörvényes bűnözést legitimizáló, legalizáló milliárdosok gazdasági és politikai maffiája ellen van kifogásom.
Ha a baloldalon is lesz egy - nem mszp gyökerekből táplálkozó - LMP-szerű párt, meg fogom tapsolni.

Mert ma Magyarországon hiányzik egy parasztpárt, egy munkáspárt és egy igazi szocdempárt. A liberális vonal is hiányzott, egészen tegnap reggelig. Üdvözítő fejlemény, hogy viszonylag rövid idő alatt sikerült összedrótozni. Más kérdés, hogy mi lesz belőle. Remélem/reméljük nem romtják el.

A későbbihez:
Valószínűleg félreértettél. Nem az volt a kifogásom az szdsz-el szemben, hogy liberális. Hanem az, hogy liberalizmust hazudott, s másképp cselekedett. A retorikájában, politikájában köpött a liberalizmusra, maximum a gazdasági liberalizmusa volt tetten érhető.

Amúgy az LMP-korai Fidesz párhuzam szerintem is ül.

Szófi 2010.04.13. 13:49:05

Kedves Laci!

Soha nem írtam, kommenteltem még blogos írásokra, mivel semmi értelmét nem látom, általában el sem olvassák a szerzők. Vélhetőleg ezt sem fogod, de most úgy éreztem, hogy ez el kell, hogy mondjam.

Nem értelek, igazán nem értelek, mert sok mindent lehet mondani erre a szerkesztőségi cikkre tényleg, kifejezetten rossz az érvelés, nem a megszokott színvonal (nyilván a tépelődés okozza), sőt rossz a végkövetkeztetés, mert a saját szellemisége szerint a kis pártokat kellett volna támogatnia.

De László, mégis bátor, mert véleményt mert írni akkor, amikor mindenki az égvilágon hirtelen narancssárga lett, már a választások előtt hónapokkal. A vesztes mellé állt (még én sem értek vele egyet!) de lemerte írni. A nyomtatott sajtóban. Amit nem lehet visszavonni, meg kitörölni meg javítgatni magam. Végleges, bár gondolom pont neked nem kell ezt magyarázni.

Mindenesetre örülj, hogy B.B. nem ír rólad vagy az indexről cikket, mert szerintem nem kapnátok levegőt sem. De nyilván nem fog, mert nem olyan, nem az típus.

Viszont áruld már el nekem, miért szarik az ember arra az asztalra, ahol még nem sokkal ezelőtt evett?

No de mindegy is, ennyit szerettem volna, természetesen véleményed lehet, tiszteletben is tartom, csak nem tartom fairnek. Mert a Narancs nem propagálta az MSZP-t az elmúlt időszakban.

A szerki. szar húzás volt, én elismerem, elvágták magukat jópár évre.

De jó újságot írni még mindig tudnak.

Így én maradok a Narancsnál. Ezt a cikket is miattuk olvastam el. És nem győztél meg, jobban kellett volna a cikked, ahhoz megírni.

Sajnálom összességében ezt az egész helyzetet, hogy ez a cikk megszülethetett.

Üdv.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2010.04.13. 14:28:05

ezt a postot en sem ertem. de tenyleg, ez a duma, h a maszop az orszagot teljes moralis es gazdasagi csodbe vezette, most komolyan, laci, jobbik-vezerszonokok szoktak ezt a marhasagot ismetelgetni; johogynem a tatarjarashoz hasonlitod az elmult nyolc evet, baba. en teljes, de _teljes_ eltevelyedesnek erzem azt, h egy liberalis szavazo egy full, ketharmados jobboldali kormanyzati takeover masnapjan, amikor egeszen konkretan a viktor szemelyes onkontrolljan mulik a magyar liberalis alkotmanyossag jovoje (rendben, en is elek itt egy kis dramai tulzassal, de talan nem olyan nagyon sokkal), plusz benn van az ogy-ben egy netto hungarista part 17 szazalekkal, szoval h ilyenkor egy liberalis szavazo meg mindig kepes az mszp-t latni a haza felemelkedesenek legnagyobb akadalyanak. total el vannak tolodva a perspektivak szerintem, dzsi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 15:22:52

@pimpalini: na, az eszdéesz egykori híres szürkeállományát megjelenítő fásziknál kevésbé liberálisat nehéz elképzelni. Mindent remekül toleráltak, ami ők maguk.
@Szlankó Bálint: miért olyan szörnyű baj, ha az OV-nak kétharmada van? Én azt se bánnám, ha a Jobbiknak vagy az SZDSZ-nek lenne. Végre megmutathatja valaki, hogy mit csinál akkor, ha megvan a feltétele annak, hogy csináljon valamit.
Mert valamit csinálni kellene, ez világos. Eljutottunk oda a nyugati világban szokásos 10-20%-os közpénzlenyúlástól, hogy a közpénzeknek ennyi része hasznosul. És ezt rendszert nem az OV honosította meg, sőt nem is a farkasmosolyú ultraf@sz VGábor.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 15:39:38

DE ennek ellenére
folyamatosan (manapság is) OLVASOM

kb 2002-ig erős ellenzéki hang imponált
előtte is kemény volt és kritikus
a mindenkori kormányokkal.

2002-től a fenti éles hang eltűnt
az újságból, a mancsból
ld kb. mint a heti hetes
kormánypárti szánalmas kabaréja
[csak mindez színvonalasabban stb]

na, most TI
számonkéritek
az indexen az elmúlt 8
év "fidesz barátságát"
(amit én csak ellenzékinek, korrekt kritikai attitűdnek látok)

miközben ti, BBs narancsosok
8 évig írtátok kormánybarát
neolibcsi-versenybuzi konstruktív kritikáitokat, ill véleményeiteket.

főpélda:
[
vicces volt amikor a bankpara jött
hirtelen megváltozott a vezércikk stílusa
/ kb "hűűű a verseny mégsem old meg mindent" /
..
ekkorát rég röhögtem
rajtatok, az újságon, a főszerkesztőn

pl TGM megint belefért az újság profiljába
hihihi
szánalmas
]
-----------

szerintem

az indexen
a fideszességet a választásoktól
KELLENE és KELL is számonkérni
DE nem az elmúlt 8 évben
SŐŐT....
pffff. bazz.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 15:42:45

@Szófi: +mai narancsosok

a korrekt újságírói attitűd
az ellenzéki [SZERINTEM]
az ÚJSÁG ,a nagybetűs
legyen ellenzéki MINDIG

ha az index fideszpártinak tűnik
NEKTEK
nem lehet h csak annyit jelent h
ELLENZÉKI ??

NEKEM meg a mancs
utóbbi 8 éve tűnt
liberál-kormánypártinak
ill
liberál-kormánypártlapnak

pedig SZERETTEM az újságot [kb 2002ig]
azóta NEM SZERETEM a belpolitikáját
DE ennek ellenére
folyamatosan (manapság is) OLVASOM

kb 2002-ig erős ellenzéki hang imponált
előtte is kemény volt és kritikus
a mindenkori kormányokkal.

2002-től a fenti éles hang eltűnt
az újságból, a mancsból
ld kb. mint a heti hetes
kormánypárti szánalmas kabaréja
[csak mindez színvonalasabban stb]

na, most TI
számonkéritek
az indexen az elmúlt 8
év "fidesz barátságát"
(amit én csak ellenzékinek, korrekt kritikai attitűdnek látok)

miközben ti, BBs narancsosok
8 évig írtátok kormánybarát
neolibcsi-versenybuzi konstruktív kritikáitokat, ill véleményeiteket.

főpélda:
[
vicces volt amikor a bankpara jött
hirtelen megváltozott a vezércikk stílusa
/ kb "hűűű a verseny mégsem old meg mindent" /
..
ekkorát rég röhögtem
rajtatok, az újságon, a főszerkesztőn

pl TGM megint belefért az újság profiljába
hihihi
szánalmas
]
-----------

szerintem

az indexen
a fideszességet a választásoktól
KELLENE és KELL is számonkérni
DE nem az elmúlt 8 évben
SŐŐT....
pffff. bazz.

pimpalini 2010.04.13. 15:44:39

@Szlankó Bálint:

" a maszop az orszagot teljes moralis es gazdasagi csodbe vezette, "

"plusz benn van az ogy-ben egy netto hungarista part 17 szazalekkal"

Tessék a kettő között ok-okozati összefüggést felfedezni.

"kepes az mszp-t latni a haza felemelkedesenek legnagyobb akadalyanak"

No igen, kár, hogy ehhez ennyi időnek kellett eltelnie. A későn ébredés divatos lett mostanában. Bár van aki fel sem ébred...

pimpalini 2010.04.13. 15:52:46

@Szófi:

"A vesztes mellé állt (még én sem értek vele egyet!) de lemerte írni. "

No igen. A vesztes mellé. Csak a baj itt az, hogy ez a "vesztes" mellé állás itt nem az a szimpatikus szempont, mely a gyengébb mellé állásra sarkallja az igaz embert. Ugyanis ez a vesztes erő egyáltalán nem szimpatikus attól, hogy veszített. Veresége majdnem az ország végső és visszavonhatatlan vereségévé változott. S nem rajtuk múlt. Ha rajtuk múlik, ez utóbbi be is következik.
Ez a vesztes csak és kizárólad saját magának köszönheti a vereségét. S örülhet annak, hogy volt még 20 %-nyi ember, aki még így is 2. helyhez segítette.

Ergo: az általad idézett B.B. nem hősi eposzba illő, leonidászi tettet végrehajtó, igaz és őszinte hazafi, a gyengék védelmezője, hanem inkább egy tévedését be nem ismerő, a rossz mellett ostobasága vagy érdekeltsége okán kitartó tragikomikus antihős. Egy pozitívum mégis felfedezhető. Nem fordított köpönyegén. De ez meg kicsit olyan, mintha a Volt egyszer egy vadnyugat Frank-jét (Henry Fonda legjobb alakítása) erényes, erkölcsös embernek tartanánk csak azért, mert a kutyát nem lőtte le (csak a családot)...

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2010.04.13. 15:56:30

@Hepci: figyelj, most ezt tenyleg meg kell beszelnunk? azert, mert a hatalom korrumpal, az abszolut hatalom meg abszolute korrumpal. az egesz alkotmanyos demokracianak az a lenyege, h megosztja es korlatozza a hatalmat, mert ha minden hatalom egy szemely vagy part kezebe kerul, akkor azok szinte biztosan vissza fognak vele elni. persze, ha orbanviktor es partja vmi szuperhuman jofej arcok gyulekezete volna, hivsagoktol es gyengesegektol mentes, akiket nem erdekel se a hatalom, se a penz, viszont kikezdhetetlen es ultraprogressziv terveik vannak az orszag felviragoztatasara, akkor nem volna gaz a ketharmaddal. addig viszont kellenek fekek es ellensulyok, na.

pimpalini 2010.04.13. 16:07:04

@Szlankó Bálint:

Fékek és ellensúlyok: EU, IMF, a világgazdaság keretei. Ezeknél semmi, de tényleg semmiféle belpolitikai ellensúly nem esik súlyosabban a mérleg serpenyőjébe.
Tessék emlékezni a Haider-kormány bukására (az EU megoldotta).

A hatalmas probléma az, amit kegyedék nem ismernek fel, hogy a szoci és liberális szavazótábor egy része számára bizonyos elvek felülírták a valóság látását, vagy másképp fogalmazva néhány falvédőszöveg, szlogen, féligazság meg nem történtté, láthatatlanná tett konkrét tényeket, mondhatnám a való világ történéseit.

Elhiszem, hogy "annak nem adjuk a hatalmat aki akarja" mert ugye ennek nyomán lett részben leváltva 2002-ben Viktor. Csak hát a valóság talajáról elrugaszkodott, a tündérmesékben hívő lény benyelte a másik oldalnak azt a hülyeséget, hogy ők kimondták, nem akarják a hatalmat. Nem. Persze. Nem jobban. Sőt. Még annál is jobban. A miniszterelnökcsere, a miniszterelnök-jelöltek cseréje semmit sem jelent. Az erő ugyanaz marad. Az, hogy nem hangoztatják/hangoztatták lépteny-nyomon a hatalom akarását, még nem jelenti azt, hogy ne akarnák/akarták volna megtartani az aranytojást tojó tyúkot. Most is ez megy. Még mindig ez megy.
Gyurcsány változtatott volna rajta (öszöd), de pártja megélhetési politikus csűrhéje nem engedte. Persze 2006-ban GYF még Orbánnál is jobban akarta a hatalmat, de mindez egy szoci esetében erénnyé vált bizonyos szavazói agyakban(?).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 16:07:23

@Szlankó Bálint: hát, kérlek, ez nem így van. Pontosabban, ez se így van. Az MSZP-SZDSZ-(MDF) kormánynak sikerült abszolút többség nélkül is megvalósítani az abszolút, mindent átható korrupciót. Szartak az "ellensúlyokra" és permanensen a pofánkba röhögtek, közpénzen.
Az a shegg Bojtár B. meg nem a vesztes mellé állt, most. Hanem a győztes(ek) mellé, még 2002-ben. Igen, kapott annyit kompenzációba a szorgos nyelvcsapásokért 8 év alatt, hogy most kitartson. Tényleg, van benne (betyár)becsület, nyilván foszlányokban. :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 16:08:43

@@ mancsosok és mai mancs pártiak

## index-rűl =AKA= U.P.-rúl ##

U.P. posztja:
mandiner.hu/cikk/sas_jozsef_ron_werber

és csak 1 kommentből idéznék:
states 2010. április 9. 13:25
"Uj Péter következetes, mindig a hatalmon lévőket ekézi, ez így is van rendjén, ezért persze mindkét oldal utálja, de ez mindenképpen egy jobb státusz, mint a pártszolgálat."

[
mandiner.hu/cikk/sas_jozsef_ron_werber#comment67174
]

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2010.04.13. 17:52:05

@Hepci: szuper. tehat mivel az elozo kormanynak fekekkel es ellensulyokkal egyutt is sikerult lenyulnia egy csomo penzt, ezert logikus, h itt az ideje, h a maradek fekektol es ellensulyoktol is megszabaduljunk. remek erveles, ez nyilvan hozzasegit majd a korrupcio felszamolasahoz. a nyelvcsapasos ultraprimitiv kommentet jelenlegi narancsoskent kerem ki magamnak. a bojtar pedig nem segg, hanem egy remek ember.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2010.04.13. 18:01:16

@pimpalini: hol itt az ellentmondas?

ausztria amugy nyilvanvaloan rossz pelda, hiszen sokkal rezisztensebb alkotmanyossaggal rendelkezik, mint magyarorszag. nem az eu "oldotta meg" haidert, hanem az osztrak demokracia. egyebkent sem demokrata attitud nehany, altalunk teljesen ellenorizhetetlen nemzetkozi szervezetre meg a "vilaggazdasagra" bizni a magyar politika kontrolljat, meg akkor sem, ha egyebkent valoban van ilyen hasznuk. a magyar demokratikus intezmenyeknek kell ugyelniuk arra, h a politikusok ne eljenek vissza a hatalmukkal; az meg tokmindegy, h jobb vagy baloldaliak, ez az egesz vita nem errol szol. ha pedig ezek az intezmenyek gyengek, akkor nem legyinteni kell es felrerugni oket, hanem eppenseggel megerositeni.

Tamara Jagello 2010.04.13. 18:06:50

@Hepci: a megállapításod ott sántít, hogy a jó kormányzáshoz, vagy ahogy Te fogalmaztál, ahhoz, hogy "csináljon valamit", nem kell kétharmad. Ahhoz feles többség és ész, kompetencia szükségeltetik.

Tamara Jagello 2010.04.13. 18:25:19

Ami pedig a szerkit és ezt a postot illeti. Nem kell a szerkivel egyetérteni, lehet(ne) érvelni ellene. De csak úgy kóser a dolog, hogy ha már van bátorság belerúgni az egyetlen lapba és főszerkesztőbe, aki a normális újságírás hagyományát egyedül követve Magyarországon nem sunnyogva, ilyen-olyan utalgatásokkal, hanem egyenesen leírja, hogy hogyan dönt, és miért dönt úgy, ahogy, akkkor ezt önmagában fikázni nem elég. Ehhez ugyanis nem kell ész. Érvelni, vitatkozni, és aztán felvállalni a szerzőneka saját döntését - ehhez meg nemcsak ész, de gerinc és tükör is kéne. Magam részéről nagyon kíváncsi lennék, tudna-e írni egy normális vitacikket, és oda merné-e írni a végére, hogy ő kire és miért szavaz(ott).

És mindez tök független attól, hogy a Narancs milyen - kinek tolta vagy nem tolta a szekerét. Mondjuk nem tudom, hogy mi a logika abban, ha leírom, hogy évek óta nem olvasom, mert félek kézbe venni, hátha gyurcsányék hozzámragadnak a lapon keresztül, de azért fikázom, hogy milyen rettenetes. tudom hogy naiv kérdés, de ha valaki régóta nem olvassa, honnan tudja, hogy milyen?

aki meg olvassa, mint pl én: ez sem tökéletes lap. vannak benne néha hülyeségek, vitára ingerlő dolgok. olyan, mint egy újság, amit emberek csinálnak. de csak az elmúlt fél évben jónéhány szerki született, ami aligha volt gyurcsányista maszopos elhajlásnak tekinthető.

Ettől persze még Szily olv.társ kikérheti magának: hát ki is kapta.

Tamara Jagello 2010.04.13. 18:45:21

végül pedig egyetlen dolog, mert e fölött nehezen térek napirendre.

@antal.daniel: valóban. ez a lap valaha is olyan volt, és most is olyan lap, ami akkor is szóvá tesz dolgokat, ha mindenki más kussol. mint például ezt.

www.narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16527

gyanítom, ez még szerinted is a "valaha" korszakába tartozik - pedig nincs 2 éve, hogy megjelent.

ami pedig a lapba írók szégyenkezésmentes továbbélését illeti, szerintem biztos megnyugvással olvassák, hogy atartós vagy alkalmi eltévelyedéseik miatt nem kell égniük.

mindenesetre érdekes, hogy Bojtártól még sosem lehetett egy sort sem olvasni régebbi kollégák, barátok-ismerősök nyilvános mószerólása tárgyában. Gondolom (remélem), most is megtartja ezt a jó szokását. De hogy a hr kérdésén és az emberismeretén el kéne gondolkodnia, az fix.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 18:53:43

@Tamara Jagello:

láthattad h pl én olvasom.

"az egyetlen lapba és főszerkesztőbe, aki a normális újságírás hagyományát egyedül követve"

kapásból:ÉS (élet és irodalom)
ahol kevésbé elfogult/kormánybarát
ill. kritikusabb hangok is kaptak teret.

és a lényeg.
átalakul az újságírás.
most NEM újságot olvasol/írok

netes blogokat, fórumokat sasolsz/írsz/írok

szóval van/lehet élet itt is
gondolom nem véletlen h ide tévedtél
kedves olvasó
valszeg index.hu-ról jutottál ide először legalábbis..

és kapásból adódik a:

index.hu VS "normális újságírás hagyománya"
+
mancs VS "normális újságírás hagyománya"

erről pedig fentebb már leírtam, amit le akartam írni.
TEHÁT
go to ...

Tamara Jagello 2010.04.13. 19:10:53

@szorokin: kifejezetten az endorsmentről, mint műfajról írtam. nem olvastam az ÉS-ben, ahogy más lapban sem soha ilyet. és azért neveztem ezt normális újságírásnak, merthogy külföldi lapoknál ez nem kivételes gyakorlat. nálunk nem, egyedül a Narancs műveli. Amit lefordíthatunk úgy is, hogy egyedül nekik van annyi bátorságuk és gerincuk, hogy elmondják-leírják, amit gondolnak, és amiért és akiket választanak.

lehet ezzel vitázni - de akkor lehet a vitát komolyan venni, ha a másik fél is bevállalja ezt. itt ezt Szily olv.társ nem tette meg - innentől kezdve komolytalan a kritikája.

én erről írtam, nem másról. nem a netes és nem netes újságírás közti különbségekről. megjegyzem, egy blogban is lehet endorsmentet írni. csak ahhoz több ész és idő kell, mint rinyálni és másokat leszólni.

Tamara Jagello 2010.04.13. 19:11:57

@szorokin: ami a kormánybarátságot meg a kritikát illeti, az előbb beraktam egy linket. csak pl. gyanánt.

Szófi 2010.04.13. 19:14:49

@ pimpalini és @ szorokin

nem tudom figyeltetek-e, de írtam azt is, hogy nem értek a szerki.-vel én sem egyet, mert megítélésem szerint a lap szellemiségéhez az állt volna közelebb, ha kifejezetten a két kicsit (mdf/lmp) támogatja.

és igen, az mszp-t le kellett váltani, ez a lehető legdemokratikusabb dolog, amit történt, hiszen egy 8 évig nem kormányzó pártot nem lehet tovább a helyén tartani, mert nagyon nem ment neki.

DE ettől még a Narancs egy jó hetilap. Újságírók írják a cikkeket, jó minőségben és ne felejtsük el nem csak politikai, hanem (sőt inkább) kulturális szempontból pedig kifejezetten hiánypótló. (bár lehet, hogy ezzel a Demokrata olvasók nem értenének egyet:-D)

Kritizálni meg természetesen lehet, de Szily cikke nincs jól megírva, de Szily erőssége sohasem ez volt, lássuk be. Félreértés ne essék, semmi bajom nincs vele, jó fej-szórakoztató, de nincs mögötte semmi, jó keze van, ennyi. Sokkal több is lehetne (lehetett volna) belőle, mint egy a blogszférát szerkesztő valaki az indexnél.

Egyszerűen nem állnak meg az érvei és az fáj a legjobban, hogy látszik, hogy nem olvassa a lapot vagy csak ritkán (és mondhat erre akármit, átjön). Én minden héten olvasom és hidd el nem szeretem az MSZP-t. És ugyanúgy kiakadtam, mint ő, mikor olvastam a szerki-t.
Na de ez a cikk, azért kicsit más dolog.

Mondom, örüljenek annak, a T. Indexesek, hogy nem ír rólatok cikket. Mert meglehet említeni ám a sok forrásfeltüntetés nélküli, lopott (akár Mancsból lopott) cikket, a szar újságírást, a helyesírást teljes hiányát, a buta szellemtelen cikkeket.

Én indexet csak főcímekben olvasok, annyi bőven elég is. Bulvár és gyorsan jönnek a főbb hírek. Elemzést isten ments, hogy elolvassak, mert minek? Ha minőségi újságírást akarok olvasni, akkor még mindig marad a nyomtatott sajtó - általában a hetilapok esetében.

no ennyi.

Szófi 2010.04.13. 19:18:19

De nem szeretek blogolni, folyamatosan rondán elírok pár mondatot.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 19:28:52

@Szófi:

"kulturális szempontból pedig kifejezetten hiánypótló."

maximálisan egyetértek
fentebb is csak azt írtamm, h
"azóta NEM SZERETEM a belpolitikáját"
+
"DE..
a kultúra rész még mindig olvasható,
SŐT
ajánlott
:)) "

míg
anno az egész lapot szerettem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.13. 19:29:15

@Szlankó Bálint: az előző kormány lenyúlt egy csomó pénzt. Ebből csak annyi következik, hogy el kell őket zavarni, nem szánalmas szerk. cikkben, hosszú látszatvívódás után kiállni mellettük. Aki ilyet tesz mégis és egyben értelmiséginek gondolja magát, az shegg (bocs).
Egyébként nem most kezdődött a dolog, én már a 4 évvel ezelőtti szánalmas szerk. választási felszólítás tartalmát is évekkel előtte meg tudtam jósolni. Nem azért, mert oly rettentő okos vagyok, hanem mert a tartalom oly nagyon kiszámítható volt. Oly nagyon kiszámítható, hogy az gyakorlatilag kizárja a lapotok komolyan vehetőségét...
Ennek ellenére mostanáig rendszeresen olvasgatom a Mancsot (képzeld, megvesszük, mint nem sokan teszik manapság). Jobb, mint pl. a Mester Ákos-féle tragikomikus színtársulat (akik betolultak Gyurcsányba hátulról, de még nem jutott el hozzájuk a hír a rossz látási és hallási viszonyok miatt, hogy Fletó is over) produktuma, vagy Debreczeni Jócóka szellemi (khmmm) szutykai.
Ha már éppen arról az oldalról kívánok tájékozódni.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 19:43:15

@Tamara Jagello:

"endorsmentről, mint műfajról"

vágom, tudom miről beszélsz.

igazad van.

-----------------------------
a kormánypártisággal
magyarul a
02-10 közötti időszakkal kapcsolatban
más a véleményünk, ennyi.

amúgy 02-10 közt is ketté bontanám a dolgot
before bankpara
+
after bankpara
..
azért ott cezúrát vonnék
ld feljebb, amit írtam erről.

--------------------------
én pl az indexet
bodoky egyszemélyes intézménye miatt
pl jobbnak látom
a mancsnál.

/részletek említése nélkül./

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 19:49:19

@Szófi: @Tamara Jagello:

exnaris-t hoznék példának:
Bodoky-t

én pl az indexet
bodoky egyszemélyes intézménye miatt
pl jobbnak látom
a mancsnál.

NA Ő számomra ma, mostanság (az utóbbi
kb 5-10 évben) AZ ÚJSÁGÍRÓ, nagybetűvel

szerintem ilyen kaliberű, bátorságú
újságírója nincs a mancsnak

DE CÁFOLJATOK MEG !!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.13. 22:04:23

@calam: @: +narancsosok !

hány cikke jelent meg
pl az elmúlt 4-6 évben ??

2006óta én csak az
indexen +
bodoky.blog.hu-n találkoztam vele

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.13. 22:08:56

@szorokin: egyrészt: benne van az impersszumban.
másrészt pedig miért nekem kell utánanézni, itt van a 2006 utáni lista:
mancs.hu/index.php?gcPage=/public/kereses/eredmenyek

ott figyel a csányiról szóló cikk is. Az nem az indexen jelent meg.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 00:07:11

@calam:

ok mancsos maradt, de

2005jan-2010jelen 6db találat
háááát nem a főmunkatárs

2002jan-2005jan 22db cikk
azok teches cuccok kb

-------------------------------
Hogy a kedvenc példámat hozzam
a 2006os zavargások ügye

na abból eléggé kimaradt a mancs,
ahogy kb cakkpakk az egész ballib média is fullosan ignorálták bodoky
tényfeltárását...

az a kínos csend..
ezt lehetett érezni qvára.
"mi nem tudunk róla"
"meg sem történt"
"ha megtörtént, jogszerű volt"

és a jobbosok meg ünnepelték..
szánalmas volt az egész így.
bazz.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 00:10:54

szóval fórumnak/agorának
a tényfeltárásra maradt az index

és nem a mancs.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 00:32:57

..szóval csekkoltam..

tényfeltárásra bodoky, 2005jan óta

@ mancs: 1 db cikk
[
Csányi Sándor megzsarolása - Kié a Bank Center? 2008-04-24
]
(a többi 5 tech/tud téma)

TEHÁT

marad az index + (bodoky.blog.hu)
ahol tényfeltárt.
pl 2006-os zavargásokat.

borzzz 2010.04.14. 01:13:09

@pimpalini: Kedves Pimpalini, azt javaslom, hogy ne fecséreld erőidet a maszop elleni harcra. Nem igaz, hogy hülyék az emberek, hagyják magukat becsapni stb. ez 2006-ban lehetett részigazság, 2010-ben az sem: a 20%-ot úgy nézd, h ennyire olvadt egy tömegpárt, másfelől ez vegyes kör, nem szerencsétlen megvezetettek társasága; a többség szvsz jól felfogott önérdekből ill. elvi vagy érzelmi okból szavazott rájuk, nem azért, mert imádta, amit 8 évig műveltek. Nem érdemes többfrontos harcot vívnod, ha a maszop nem tanul a vereségből, el fog tűnni a süllyesztőben.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.04.14. 01:23:38

nézd, nem főmunkatárs, és? a techrovat szerkesztője volt egy időben a narancsban.
te a következőt állítottad:
"exnaris-t hoznék példának:
Bodoky-t"
Beláttuk, hogy nem "exnaris", akkor az lett a baj, hogy nem ír oda eleget, döntsd el, mit akarsz.

ezt pedig hirtelen találtam, egy kritika Bodoky könyvéről a Narancsból. Ez persze nem a tényfeltáró része, de az, hogy kimaradt volna, így nem igaz. Keresem a szerk.-et, ha megtalálom, linkelem.

mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=17530

borzzz 2010.04.14. 01:24:05

@Tamara Jagello: Ellenvélemény endorsement ügyben: én enyhe aránytévesztésnek érzem, hogy egy 20 ezres példányszámú hetilap New York Times-ként akar fellépni.
Mindazt, ami a szerk-ben állt, meg lehetett volna írni a vörös farok nélkül is ("szavazz a maszopra"), s mindjárt más lenne a leányzó fekvése

aliglajos 2010.04.14. 09:28:06

No, még ide a végére tegyük hozzá, hogy szily annak a Fidesznek a seggét nyalja, amelyik 1998 októberében megszüntette a Magyar Narancsot. Végre egy igazi jellem!

frbully 2010.04.14. 09:35:03

Lehet, hogy a húsz év legszarabb kormánya(i) volt(ak). A Sonda-Ipsos pártválasztója szerint leginkább az MSZPvel értek egyet. Aztán az LMPvel, aztán az MDFfel. Magamagamat is meglepte az eredmény, nem az MSZPre szavaztam. De hát ez van...

zr 2010.04.14. 09:50:08

@Humperdickk: te tényleg ennyire primitív vagy, vagy csak haveri vicc a szerző felé?

ha jól tudom eddig a jobbik volt a nagy rém ami a veszélyt jelenti a demokráciára.

francia mintára, ha az mszp-ben egy kicsi hitelesség és gerinc-maradvány lenne, akkor visszalépne a fidesz javára nehogy a jobbik tovább erősödjön és nehogy olyan eset legyen ahol a jobbik betámogat egy szavazásnál.
- ha nem ezt teszi az mszp (és láthatóan nem) akkor egyértelmű, hogy híven önmagukhoz megint pic**át csináltak a szájukból és dehogy a demokrációt féltik. az elszámoltatástól félnek, amit pedig a független bíróság fog végrehajtani

aliglajos 2010.04.14. 09:58:32

@zr: Attól az elszámoltatástól félnek, amely már az ő idejükben megkezdődött? Amelyikhez már most simán megvan a kétharmad? Lépjenek vissza a Fidesz javára, mert akkor megússzák az elszámoltatást? Miről beszélsz?

szily 2010.04.14. 10:03:44

@Szlankó Bálint: Drága Bálint, most mit mondjak arra, hogy bekaptad a Debreczeni József-tablettát? El vagyok képedve rajta. Én azt látom egészen abszurdnak, hogy 8 év ennyire kiáltóan rossz, inkompetens, pökhendi, korrupt kormányzás után, ami neked nem tűnt fel, sokmillió választónak viszont igen, képes vagy meglepődni azon, hogy "egy liberalis szavazo meg mindig kepes az mszp-t latni a haza felemelkedesenek legnagyobb akadalyanak". Ez az "ellenzék a hibás" a legmókásabb hiszteriodchartás-forevermszp-s érvelés az összes közül. Most komolyból kezdjem magyarázni egy világlátott, értelmes embernek, hogy nem Bálint, ebben az országban - bár Bojtár B., Gréczy Zsolt és Vásárhelyi Mária olvasói akár másképp is hihetnék - nem a gonosz, destruktív ellenzék, hanem az MSZP volt kormányon 8 évig, ezért minden az ő sara? Halál komolyból érvelnem kéne amellett, hogy ha egy normális parlamenti többség birtokában lévő párt vagy koalíció képtelen 8 év alatt megvalósítani bármit amiatt, hogy az ellenzék gáncsolta, akkor az egyszerűen alkalmatlan a kormányzásra?

Aztán. Nem "full, ketharmados jobboldali kormanyzati takeover" történt, hanem a választók szabadon kifejezték az akaratukat.

Aztán: "mikor egeszen konkretan a viktor szemelyes onkontrolljan mulik a magyar liberalis alkotmanyossag jovoje"

Túrót, ez színtiszta debreczenizmus. A magyar liberális alkotmányosság jövője természetesen nem egyedül Orbán Viktoron múlik, hanem egy rakás intézményen, és legfőképp a választókon. Azon siránkozni, hogy vége az alkotmányos Magyarországnak, mert Orbán Viktor ádáz politikai ellenfelei azt állítják, hogy szerintük Orbán Viktor tutira diktátor lesz, ez kirívóan alacsony érvelési színvonal.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 11:54:17

@calam:
én örülnék a legjobban,
ha találnál (és linkelnél)
ilyen szerk. cikket/ket
ill véleményeket/híreket
amelyek nem a szokásos kormárnypárti birkasorba passzoltak bele.....

háát, fentebb is elismertem h narancsos maradt.
érezheti a mancs magáénak bodokyt.
h bodoky mit gondol erről
ill h magáénak érzi e a mancs
BBs szellemiségét
arra NAGYON kiváncsi lennék.....
..
@Bodoky ??
ha olvasod, kérlek válaszolj !!

DE

a tényfeltáró cuccok nem narancsosak
ill.
1 db kivételt találtam '05 után

--------------------------
túlkapások, konkrétan:
index cikkek,
index könyv

"Legújabb kötetünk alapja az az Indexen 2006 októbere és 2008 augusztusa között megjelent cikksorozat"

[
indexkonyv.blog.hu/2008/09/15/kepeskonyvben_jelent_meg_bodoky_dijnyertes_tenyfeltarasa
]

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 11:57:05

@Bodoky Tamás:

"
háát, fentebb is elismertem h narancsos maradt.
érezheti a mancs magáénak bodokyt.
"

Mit gondolsz erről ?
Magádénak érzed e a mancs BBs szellemiségét ?

ha olvasod, kérlek válaszolj !!

zr 2010.04.14. 15:16:34

@aliglajos: dehogy azért lépjen vissza, hogy megússza. nem úsznak meg semmit, és nem kezdődött igazán még el semmi...csak kaparászás van a felszínen.
azért lépjen vissza, hogy ne csináljanak segget a szájukból. jobbik a veszély, akkor legyen a fidesz tutira 2/3 - ez a jobbik legjobb ellenszere.

bodoky · http://bodoky.blog.hu/ 2010.04.14. 15:29:35

@szorokin: nem, nem értek egyet Bojtárral, Szily posztját lájkolom. Bojtár felszámolta a szerkesztőségi demokráciát a Narancsban, és felvilágosult abszolutizmust vezetett be helyette. Ezzel párhuzamosan kisajátította a kiadót is, egyszemélyben diktálja a - totálisan téves - politikai irányvonalat, sokat nyalt egy vállalhatatlan rezsimnek, és ami nekem különösen fáj, mert én kezdtem el csinálni még 1995-ben, megfojtotta, elnyomta az online kiadást.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.14. 15:52:48

@bodoky:

komolyan mondom, találkozzunk élőben
és egy lavór vízben megmosom a lábad
:DDDD

ha nem érted félre a jézusos képzavaromat
:DD

szóval
HÓDOLATOM + MAX TISZTELETEM TIÉD
!!

pimpalini 2010.04.14. 17:28:51

@bodoky:

Vajon miért érzem úgy, hogy ez egy tipikus történet az elmúlt 8 év szocimutyi Magyarországából?

Úgy látszik tényleg mindenhol hasonló recept szerint dolgoztak a nagyságos elvtárs urak...

- újságírás,
- televíziózás,
- régészet,
- tankönyvkiadás,
- közigazgatás,
.
.
.
stb

pimpalini 2010.04.14. 17:40:07

@borzzz:

Örülök annak, hogy Te ilyen optimista vagy. Tényleg. De én már láttam néhány dolgot ebben az országban. Ez a banda sosem tanul. A párt széthúzó, egymást legszívesebben kanál vízben megfojtani kívánó frakcióit egyetlen dolog tartotta/s tartja össze: az önérdek, a pénzben mérhető pozíciók kisajátításáért folytatott ádáz küzdelem.

Ők nem fognak változni.
Ezért kérem a szavazóikat arra, tegyenek azért, hogy végre becsukhassuk mögöttük az ajtót!

"a többség szvsz jól felfogott önérdekből ill. elvi vagy érzelmi okból szavazott "

- Az önérdek önmagáért beszél. Szóra sem érdemes.
- Az elvi okokat meg lehet cáfolni, mivel meggyőződésem, hogy a szavazóknak vannak elveik, de a választottjaiknak nincsenek.
- Az érzelmi okok pedig szintén megfordíthatók. Aki érzelmi ok miatt szavazott rájuk vagy gyűlöli Orbán Viktort, vagy meggyőződéses baloldali (az érzelmeire hallgat). Mindkét esetben téves választás az MSZP. Mindkét esetben ideális lenne most - amikor még lehetséges, mert "a párt" megroggyant - egy igazi, őszinte, új baloldali erőt szervezni és támogatni.
Ha pedig tényleg Viktorfóbia van, van még sok más párt, melyre lehet voksolni.

Az igazi számonkérést a baloldali szavazók tudják végrehajtani azzal, ha nem támogatják többet ezt a hiteltelen ppártot.

Ha 100 "suhancnak" sikerült 7 %-ot elérni, a baloldalon is építhető egy teljesen új párt a semmiből.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.04.14. 22:10:55

@pimpalini: na, attól tartok, valaki - az utóbbi 30 év legjellemtelenebb magyar politikusa - pont erre készül...
Halkan mondom a monogramját: Gy*

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.04.15. 12:28:41

Egy a gond, hogy rock and roll-t sajnos jobboldalra nem osztottak. Ezért maradok balos. (NEM MSZP-s)

sempreLippi 2010.04.15. 13:32:18

vajon ezt megmondtad bb-nek a szemébe is a szoci gyűlésen, vagy csak kiraktad magad másnap az index-címlapra?

pimpalini 2010.04.15. 17:30:57

@lebowski71:

Ez jó szöveg...:)

Amúgy téves, mert ha pártra leadott szavazat alapján nézzük a jobboldalt, akkor például én és néhány barátom a cáfolata a megjegyzésednek...:)

Persze a vezető politikusok nevében nem nyilatkozhatom. Őket ennyire nem ismerem...:)

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.16. 00:25:21

A kommentekben itt sok mindenről van szó. Van az Orbán Viktor kétharmada félelem, amivel szemben nem marad ellenszérum - pedig ha hiszünk a parlamentáris demokráciában, akkor pont erre valók a most megválasztott képviselők. Orbán Viktor nem egy 67% jelű pontozótáblát kapott, hanem a Fidesz és a KDNP frakcióba választottak egy csomó képviselőt, köztük a nevezett urat. Eddig még nem volt olyan miniszterelnök 1990. óta, aki minden képviselőre számíthatott akár csak a saját pártjából ,amikor hülyeséget akart csinálni. (Szerintem egyébként is köztársasági elnök lesz).

Aztán van az, hogy a Narancs belbecse és a szerk. közötti ellentét. Szerintem nyilván egy blogos retorikai túlzás mondjuk Barotányi / Minek cikkeit Népszava Juniornak tekinteni, mert mindenben méltó utóda a Winkler-Szily féle életmód-rovatnak.

Szerintem az igazi probléma a szerk és néhány ehhez kapcsolódó szerkesztési elv. 1991-ben a "szubjektív újságírásnak" volt értelme. 2010-ben, a plurális média és az internet korában óriási tévedés azt gondolni, hogy egy minőségi hetilapnak kell politizálnia az újságolvasók és a pártok helyett. Ettől függetlenül szerintem a lapot egészében igazságtalan a 168 órához és a Demokratához hasonlítani, de azért persze nem is egy Economist kiadvány.

Frizer 2010.04.16. 16:10:54

Az a baj, hogy Szili is, mint minden, a narancs szerkesztőségéből elment ember azt hiszi idővel, hogy azok voltak a szép napok, amikor ott volt, és ami azóta van ,az meg szar. Ezt mondja Vagesztől Bozókyn át Sziliig mindenki, pedig ez csak részben igaz.
De az is igaz, amit Bodoky írt, hogy BB egy autokrata, és ma már tök fordítva ül a lovon. Övé az újság, magának írja.

Inkább ez a baj!

Tamara Jagello 2010.04.19. 15:06:53

a narancs-téma ugyan lezárult, de őszinte kíváncsisággal és izgalmi állapotban várom, hogy Szily olv.társ erre mit reagál

bodoky.blog.hu/2010/04/15/feljelentes_a_patyi_ingatlanugyben

hiszen mégiscsak mostani munkahelyéről és munkaadójáról van szó ebben a történetben - vajon e téren is olyan tökös, mint a korábbi kenyéradójával szemben?

vargasanyigól 2010.04.19. 16:32:01

Még annyit, hogy BBE az eheti vezércikkben a FIDESZ 2/3-ellen hívja fel az országot. Azzal érvel, hogy így a FIDESZ átírhatja az alkotmányt és így megváltoztathatja az ÁLLAMFORMÁT is. Sajnos annyira PARANOID a ballib értelmiség, hogy elfelejti,hogy az ALKOTMÁNY NEM 2/3-OS HANEM 4/5-ös!

Ide jutott a másik oldaltól való paranoia.

Ennek ellenére azért félek, hogy végül BBe-nek lesz igaza és meg fogjuk bánni, hogy nem szavaztunk a Fidesz ellen.....

Tamara Jagello 2010.04.19. 16:40:45

@vargasanyigól: van igazság abban, amit írsz, ti. hogy esetleg megbánjuk... de az alkotmány kétharmados. az a 4/5-ös szabály, ami benne van (az új alkotmány előkészítésére vonatkozó határozathoz ekkora többség kéne), az is kivehető kétharmaddal. mert az alkotmány módosításához az ogy-képviselők kétharmada kell. semmi más előírás nincs.

vargasanyigól 2010.04.19. 18:08:51

tudtam, hogy nem hihetünk Török Gábornak

GGG77 2010.04.19. 20:48:16

A mérleg egyik serpenyője az, hogy Szilynek igaza van. A másik, hogy sajnos nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy kb 3 hónap alatt alakuljon ki az az állandósult hányinger a gyomrunkban, ami 98-02 között jellemző volt.
Azonkívül az ominózus szerk.-et leszámítva a Narancsot nehogy már a 168 órához, vagy Demokratához hasonlítsuk.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.20. 22:59:12

@Tamara Jagello:

megtörtént.

UP elfogadta bodoky felmondását

"
bodoky 2010.04.20. 18:41:46
UP elfogadta a felmondásomat. Megegyeztünk hogy nem lesz több biliborogatás, úgyhogy az ügyről annál többet nem nyilatkozom, hogy ragaszkodtam a konszenzusos szerkesztés elvéhez (tehát hogy szerkesztő a megkérdezésem, beleegyezésem nélkül cikkemet nem buzerál), és ezt az index nem fogadta el.
"

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.20. 23:08:06

ezek után
a fent pl általam sokat fejtegetett
[új/bbe-s mancs] vs [index]
különbségtételem/összevetésem
2002-jelenig(2010-04-17/20ig)
tartom továbbra is.

DE 2010-04-18/20..tól kezdve
okafogyottá vált

az index(=U.P) lehúzta magát a wc-n erkölcsileg,
legalábbis beállt a sorba.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.04.20. 23:12:03

a jelen véleményemet, és várakozásaimat maid pontosan leírta,

így csak bemásolom:
"
maid 2010.04.20. 21:25:17
Azért idegesít nagyon ez az egész, mert - mint oly sok minden az országban - ez is a középszer irányába mutat. Lehetőleg ne kelljen csinálni semmit, csak menjen a termelés a tömeggyárban, ne legyen kényelmetlenség (igaz, a kényelmetlenséggel együtt a minőségtől is jól megszabadulunk), kopipésztelt celebcicikből még soha senki nem csinált botrányt, csak a pénztárgép csörög.
A főnöknek se kelljen valódi vezetőnek lenni, elég, ha megy a futószalag és ott vannak a szervilis alkalmazottak, lehet menni lógatni a pecabotot. Teljesen banális történet, ami naponta százszámra történik meg különböző intézményekben, tényleg semmi különös, csak voltunk páran akik azt gondoltuk, hogy az index és UP jobb egy kicsit. Hát nem.

Ha már úgy sem lesz ott normális cikk, lehet változtatni az oldal szerkezetét is, mehet felülre a velvet, akinek nem ez kell, az amúgy is pont most hagy fel az index olvasásával. Már nem kell törödni azzal a pár százalék ex-olvasóval, aki mást keresett.
"
[
bodoky.blog.hu/2010/04/19/beleronditunk_az_interpauzaba/fullcommentlist/1#c9531161
]

pimpalini 2010.04.20. 23:52:14

@vargasanyigól:

Nem hiszem, hogy a fidesz 2/3-al visszafordíthatatlan tragédiák sora érné az országot.
Az igazdság az, hogy sokminden lehetséges, még királyság bevezetése is, de akik ugye a paranoiát táplálják, a hangulatot keltik nem számolnak/mert nem akarnak számolni az emberi természet legfontosabb mozgatórugójával, a motivációval, az érdekkel. Tehát sokmindent meg lehet változtatni 2/3-al, de kinek lenne érdeke egy alkotmányos monarchia? Vagy nemzetiszocialista despotizmus? Amellett, hogy marhára hülyén nézne ki, egyszerűen mindenki röhögne rajta. A jelenlegi helyzetben a legelőnyösebb mind a fidesznek, mind az üzleti oldalnak, a pénzembereknek egy minél csendesebb kormányzás. Egy olyan kormányzás, mely alig észrevehető.
Épp ezért logikailag a baloldal manipulációja, paranoiája, félelemkeltése finoman fogalmazva is megmosolyogtató...:D

Élén persze a bizonyos - érdekeltsége folytán nem kicsit elfogult - mancs újságíróval...

Füredi 2.0 (törölt) 2010.04.27. 11:09:43

@Tamara Jagello: Jaj, megelőztél, annyira szép ez az egész. Nem mondom, hogy vártam, mert szerettem volna, ha nem ez lesz az indexszel, de hamar jött. Fogadjunk, hogy Szily egy szót sem fog szólni.

Persze ha gerinces, akkor itt is felmond...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.05.30. 13:25:51

„Ma már biztos kevesen emlékeznek arra, hogy a fideszes korszak után következett SZDSZ-szerelem csúcsán micsoda botrány rázta meg a lapot, miután Weyerék leközölték az SZDSZ-ról szóló, Mérleg utca nyelve című sorozatot.”

Ami alapvetően a politikától idegen, jóakaratú, fura értelmiségiek gyülekezeteként mutatta be a szadeszt, tehát valójában egy álruhás seggnyalás volt a régi gárda ülepének irányába, ahogyan arra Tölgyessy nagyszerűen rámutatott annak idején ("a cikk nem olyannak mutatja be az SZDSZ-t, amilyen, hanem amilyennek a régi gárda tagjai mindig is láttatni szerették volna" - vagy vmi ilyesmi, rég volt már).

bpe 2010.06.21. 06:27:25

igazán mókás visszaolvasni a 2004. szeptemberi vágvölgyit, amint bájosan&otrombán oltogatja a fideszt egy filmvilág kritikában (9/11), hogyaztán a hu.wikipedián felüssem a mancs szócikkét, és dobjam a double backflipet az ilyenektől: "A Magyar Narancsnak pártkötődése nincs", "Nem hozunk le a kommunizmussal kapcsolatos cikket sem, mert annak sincs sok értelme, ez is a rasszizmusnak egyik formája, ugyanazokat a gondolati mechanizmusokat tartalmazza, mint a zsidózás vagy a cigányozás, nem véletlen, hogy általában ugyanazok az emberek művelik." az meg csak bónusz, h a lap körül megfordult szerzők és szerkesztők listáján a szily persze nincs sehol.. bevallom, nincsenek mérhető szimpátiáim süllők és kárászok iránt, még a hallé se dobogtat, de a mancsból rá spec. szívesen emléxem. meg azóta is. mert pl. beüti ezt a posztot. miközben a para a nepszava.com-on teregeti ki a színes(piros..) mosásban összement egóját, ami konkrétan szánalom a köbön. jahéshát, ha szlankó bálintok világlátásán töpped a mancs jövője, akkor ebből max. vmi tablettás félputtonyos aszú leszen, bár ettől még jóféle (=igénytelen) ideológiai bebaszásokhoz továbbra is alkalmas lehet. csak arra meg ki kíváncsi?
süti beállítások módosítása