Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Oldalast sütni hálás dolog, mert szinte lehetetlenség elrontani. A hús annyira zsíros-szaftos, hogy kiszárítani képtelenség, és annyira zamatos önmagában is, hogy igazából szinte mindegy, mit kenünk rá, mindezekhez képest fillérekbe kerül. Az oldalas éppen ezért a szmóker szakácsok és a zabolátlan fantáziájú konyhai kísérletezők kedvence. Jól megy hozzá a töménytelen fokhagyma, a sör, a szójaszósz, bármi, ami édes, aztán a kömény, a chili, a gyömbér, a szerecsendióvirág, a pirospaprika, de valószínűleg tejszínnel, kakaóval, cipőpasztával és kormányelőterjesztésekkel megspékelve is finom lenne.

Tegnap Imola hozott egy kábé másfél kilós darabot, meg két éhes gyereket, sokat pácolgatni nem volt idő, villámgyorsan kellett cselekedni. A gyerekek a héten kotyvalékosat játszottak és egy gusztustalan masszába beleszórták a szárazfűszer-készletem kétharmadát, úgyhogy ezúttal nem lehetett pipiskedni, pár alapízzel kellett megoldani az oldalassütést. Ha van időm pöcsölni, mostanában pirított-őrölt száraz fűszerekkel szárazpácolom be, és barnasörrel locsolgatva sütöm meg, de ez nem az a helyzet volt, mondom.

Az oldalast - ezúttal bőrös verzióban - erőteljesen bedörzsöltem sóval és őrölt köménnyel, mert az istennek nem találtam a római köményt. Egy drogoszacskónyi limelevelet felcsíkoztam, öt gerezd fokhagymával, és pár, a kertben szedett zsályelevéllel együtt bedobtam a fűszerörlőbe, majd lendületesen meglocsoltam Worchestershire-szósszal és megnyomtam a gombot. A péppel bemasszíroztam a két darabba vágott húsxilofont. Egy tálkában összekevertem elég sok szójaszószt harmadannyi mézzel, majd az adag egyik felével elborítottam vele a tepsibe fektetett,  eddigre már sós-köményes-limelevél-zsálya-pürés oldalasokat, a másik fele maradt a tálkában. Egy-kettő-három, mondtam, és kész is volt a gyorspácolás. A hús tetejét teleraktam zsályával, mert a levelek ropogósra sülve csodálatosak. A sütőt az egész (15 perces) folyamat elején beindítottam, véletlenül emlékszem, hogy 180 fokon. Sütés közben kétszer-háromszor rákanalaztam a mézes szójaszószból. Akkor van kész, ha beleszalad a villa, a teteje gusztusosan sötétbarnás-foltos, alul pedig összegyűlt a meglepő mennyiségű, egészen sűrű, barna pecsenyelé. Aki igényes, az zsírtalanítja, de én nem vagyok az, simán rávetettük magunkat. A limelevéltől olyan könnyed, életigenló stichje van, mintha nem is durván zsíros disznót ennénk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szily.blog.hu/api/trackback/id/tr181538425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.20. 06:39:32

Édesanyám mániája volt a sültoldalas, és a szaftjában egy kis hagymát megsütve, majd krumplipürére öntve, kitűnő köretet kapunk hozzá. Én céklával imádtam.
Tényleg, mostanában kezd kimenni a divatból a cékla, pedig az egyik legjobb savanyúság.

Silent Bob 2009.11.20. 08:02:01

Mit buziskodsz? :D Só, bors, fokhagyma.

Neménvótam 2009.11.20. 08:13:02

@Silent Bob: Pontosan, a sertésoldalas önmagában annyira ízletes hús, hogy csak minimális fűszert szabad használni. Fokhagyma gerezdekben, só, köménymag (finnyásaknak őrölt kömény). A legjobb sütőben sütni, én egy vastagfalú öntöttvas edényben sütöm fedő alatt, tökéletesen megpirul.
Amatőr szakácsok jellegzetes hibája, hogy rászórnak mindenre minden fűszerből, ami csak akad otthon és nem foglalkoznak olyan apróságokkal, hogy a fűszerek illenek-e egymáshoz, meg az alapanyaghoz.

2009.11.20. 10:12:38

@Neménvótam: Rendes, konyhában jártas férfi tudja, hogy a polcon levő fűszersorozatból bármelyiktől kezdve bármely irányban elindulva minden második fűszer illik egymáshoz. Pont.

lessknownJFK 2009.11.20. 10:21:42

mikor receptet írsz, mindig az jut eszembe, hogy "az élvezhető stahljudit"

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.11.26. 15:12:49

en 3 univerzalis osszetevot ismerek:
bacon, sajt, so.
barmilyen hust sutok, ezekkel "fuszerezem".
sztem minden mas csak ront a huson :D

lessknownJFK 2009.11.26. 16:34:01

@szily: amíg használsz olyan kifejezéseket, mint "drogoszacskónyi", helyed van az élő gasztrobloggerek sorában.

Asclepius(I) 2009.12.01. 10:44:36

Egyszer magam is készítettem oldalast grillen, igazi meglepetés volt, ugyanis étolajas páclében áztattam vagy egy napig. Valószínűleg jobban le kellett volna csepegtetnem, mert amikor a rácsra került, olyan BKV buszos dízel füstoszlop emelkedett fel alóla; a lefolyó étolaj belobbant!!!

Ami cikkhez kapcsolódik: az íze még ezek után is JÓ volt, a vendégeknek pedig kimondottan ízlett. Szóval oldalast tényleg nem lehet elrontani uraim.

Meg egy kérdésem is lenne: hogyan kerülhetőek el az ilyen malőrök az étolajas pácoláskor?
süti beállítások módosítása